26.09.2018 — 15:23

Відбулося чергове засідання антирейдерського штабу

Сьогодні під керівництвом першого заступника голови адміністрації Володимира Кальніченка та за участю радника Міністра юстиції України, народного депутата України Ігоря Алексєєва відбулося чергове засідання обласної робочої групи з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств  (Антирейдерського штабу).

На початку засідання Володимир Ілліч проінформував присутніх про роботу, проведену антирейдерським штабом на теренах області. Так, станом на 26.09.2018 року відбулось 6 засідань, в ході яких розглянуто 7 звернень, що стосувались: незаконного захоплення земельних ділянок та вчинення перешкод у їх користуванні, незаконного розподілу та передачі в приватну власність земельних ділянок державної власності, захоплення бізнесу та перешкоджання у здійсненні підприємницької діяльності.

За результатами розгляду вказаних звернень відкрито кримінальні провадження, в рамках яких накладено арешт на незаконно відчужені з державної власності земельні ділянки, та пред’явлено позови до суду щодо їх витребування з незаконного володіння, вживаються заходи щодо притягнення винних осіб до відповідальності.

Разом із тим, систематично надається правороз’яснювальна та методична допомога жителям області. Так, згідно графіку роботи мобільних точок доступу до безоплатної правової допомоги, станом на 26.09.2018 відбулось 11 виїздів, в ході яких надано роз’яснення з правових питань 219 жителям області. Водночас, на «гарячу лінію» робочої групи надійшло 14 телефонних дзвінків, які стосувались роботи штабу та отримання правових консультацій з земельних питань.

«З метою підвищення ефективності роботи штабу та зростання рівня довіри громадян до нашої роботи ми повинні забезпечити можливість безперешкодного звернення до штабу задля захисту та сприяння у відновленні порушених прав землевласників та землекористувачів. Також, у разі виявлення правопорушень, маємо реагувати відповідним чином в межах нашої компетенції із подальшим притягненням усіх винних осіб до відповідальності», – наголосив Володимир Ілліч.

В свою чергу, Ігор Алексєєв зазначив, що протягом останніх місяців робота антирейдерського штабу значно покращилася. За його словами,  порядок роботи штабу має бути максимально оперативний. “Як ніколи в даній роботі важлива чітка комунікація між усіма учасниками робочої групи, а також робота штабу не має бути формальна, оскільки питання земельних відносин і протидії рейдерству  – це пріоритетні напрямки роботи Уряду, парламенту і ми завжди будемо моніторити такі випадки по всій Україні”, – відмітив Ігор Сергійович.

«Якщо народні депутати України будуть виявляти випадки, коли певні посадові особи чи правоохоронні органи зловживатимуть своїм службовим становищем, то буде ініціюватися перед Прем’єр – міністром України питання про дисциплінарну відповідальність таких посадових осіб», – зазначив радник Міністра юстиції України.

Далі присутні перейшли до обговорення питань порядку денного. Так, щодо результатів проведеного Головним управлінням Держгеокадастру у Хмельницькій області службового розслідування законності дій відділу Держгеокадастру у Теофіпольському районі стосовно  передачі (надання) земельних ділянок в користування (оренду) або власність, в тому числі щодо земельних ділянок в с.Поляхове, Теофіпольського району доповів начальник Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області Василь Василенко.

Нагадаємо, що мова йде про 46 га пасовища, навколо якого протягом декількох місяців розгортаються події, що мають ознаки незаконного захоплення. Дана земельна ділянка залишилися поза межами генерального плану, а також відбулася зміна її цільового призначення без погодження у Головному управлінні Держгеокадастру в області: із земель пасовища вона була переведена у орні землі.

Як доповів Василь Миколайович, наразі дисциплінарна комісія Головного управління Держгеокадастру України вирішує питання щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності посадової особи відділу Держгеокадастру у Теофіпольському районі. Що стосується земель пасовища, то посадовець зазначив, що дане питання може бути вирішене  тільки у судовому порядку.

В продовження засідання присутні розглянули питання щодо заходів, вжитих Головним управлінням Національної поліції в Хмельницькій області в рамках відкритого кримінального провадження за заявою фізичної особи — підприємця, жителя м. Славути щодо захоплення бізнесу.

Т. в. о. начальника слідчого відділу Славутського відділу поліції  Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області доповів, що працівниками слідчого відділу було проведено огляд складів. Наразі на майно накладено арешт і  виконавча служба проводить його опис. Також  дане майно передано на зберігання під розписку заявнику.

В свою чергу, заявник стверджує, що попри усі ці дії продовжується вивезення таємним шляхом його майна.

Слідчий зазначив, що йому нічого не відомо про даний факт і запевнив, що на наступному засідання він проінформує про правдивість факту вивезення арештованого майна.

Крім того, учасники наради розглянули звернення ТОВ «Подільська зернова компанія» та СТОВ «Аграрна фірма “Нефедівське» щодо перешкоджання у здійсненні підприємницької діяльності.

Вислухавши сторін спору, члени штабу рекомендували Головному управлінню Національної поліції у Хмельницькій області вжити вичерпних заходів з метою встановлення законності в діях сторін конфлікту та вжити заходів щодо прозорого та неухильного розслідування в рамках відкритих кримінальних проваджень.

Заявникам рекомендовано призупинити ведення будь-якої господарської діяльності на полях до прийняття відповідного рішення судом.