02.10.2018 — 16:13

Хмельниччина завершила процедуру виділення земельних ділянок для будівництва нових амбулаторій

Сьогодні перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко та заступник голови облдержадміністрації Світлана Павлишина взяли участь у всеукраїнській відеоселекторній нараді щодо стану будівництва нових амбулаторій сімейної медицини,  яку провів Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Як зазначив Віце-прем’єр, на сьогодні наказами Мінрегіону затверджено 512 проектів нового будівництва амбулаторій у всіх регіонах. Це: амбулаторії монопрактики на 1-2 лікаря без житла (155 об’єктів), амбулаторії монопрактики на 1-2 лікаря з житлом (152 об’єкти), амбулаторії групової практики на 3-4 лікаря (188 об’єктів), ЦПМСД на 5-7 лікарів (17 об’єктів). Регіони рухаються за визначеним календарним планом і вже розпочато будівництво 27 нових сучасних медичних амбулаторій.

У ході наради Геннадій Зубко проаналізував, як у регіонах організовано роботу з будівництва нових амбулаторій, як відбувається виділення земельних ділянок під ці об’єкти, як здійснюється підготовка проектної та дозвільної документації на будівництво, чи проводяться тендери на виконання робіт та якими темпами виконуються самі будівельні роботи, там де вони розпочалися. Як зауважив Віце-прем’єр-міністр, є регіони, що з незрозумілих причин значно відстають по окремих показниках. Так, досі не виділені земельні ділянки під 90 об’єктів, тоді як є ціла низка областей, що вже на 100% цю роботу завершили. Серед інших областей Геннадій Григорович відзначив і Хмельницьку, де також повністю завершено цю процедуру.

«Ми запровадили щотижневий моніторинг з фотофіксацією ходу будівництва. Добре рухаються Кіровоградська, Дніпропетровська, Харківська, Луганська і Рівненська області. По багатьох проектах вже отримано документи щодо права власності на земельні ділянки,  оголошені тендери на будівництво, визначені генпідрядні організації. Водночас, деякі області досі не оформили земельні ділянки для будівництва нових об’єктів та не затвердили проектну документацію для початку реалізації проектів. Часу обмаль! І регіони мають рухатись швидше в цих питаннях!», — наголосив Геннадій Зубко.

За його словами, області, які відстають від графіку, мають пришвидшити вирішення питань щодо оформлення документів на земельні ділянки, заключення договорів на проектування, отримання висновків експертизи, оголошення тендерів на будівництво.

Окрім названих питань, під час наради обговорили питання щодо забезпечення в амбулаторіях доступу до широкосмугового інтернету та результатів підписної кампанії “Обери свого лікаря!” у сільській місцевості. Також Геннадій Зубко наголосив на необхідності затвердження у стислі терміни переліку амбулаторій по областях, які будуть у 2018 році дооснащені за рахунок коштів держбюджету, та рекомендував вже зараз розпочати роботу над складанням переліку об’єктів, які будуть реалізовуватися в рамках президентської програми “Сільська медицина” у 2019 році.