05.10.2018 — 17:54

Хмельниччина утримує першість в Україні по урожайності зернових культур

Сьогодні під головуванням першого заступника голови адміністрації Володимира Кальніченка відбулася селекторна нарада з питань проведення комплексу осінньо-польових робіт та підготовки тваринництва до зимово-стійлового періоду.

До участі у селекторі були запрошені заступники голів райдержадміністрацій з питань АПК, начальники управлінь (відділів) агропромислового розвитку РДА, керівники сільгосппідприємств, фермерських та приватних підприємств.

Володимир Кальніченко зазначив, що сьогоднішній селектор ініційований з метою обговорення окремих питань, що стосуються розвитку аграрного сектору області, а особливо проведення осінньо – посівної кампанії.

Володимир Ілліч відмітив, що сьогодні головне завдання – це завершити посівні роботи на прогнозованих площах. «Наразі причин для хвилювання не має. Увесь комплекс осінньо-польових робіт проходить згідно плану, і цьому сприяють гарні погодні умови. Сподіваюся, що агроформування області усіх форм власності завершать посівні роботи вчасно», – сказав він.

Також за словами посадовця, не слід забувати про надійний фундамент для урожаю на наступний рік. Зокрема, це стосується підготовки та обробітку ґрунту. «До приходу зими усі процедури, що стосуються обробітку землі мають бути завершенні, адже як показує досвід, аграрії, які виконують усі рекомендації та технології, мають кращі показники урожайності», – додав перший заступник голови адміністрації.

Про хід збирання врожаю і сівби озимих культур під урожай 2019 року в агроформуваннях області доповів директор Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації Олег Омелянюк.

Агроформування області продовжують осінній комплекс робіт. Згідно оперативного зведення, станом на 4 жовтня обмолочено 66% площ зернових культур, намолочено понад 2,0 млн. тонн зерна при середній урожайності 54 ц/га. За цим показником Хмельниччина утримує першість в Україні.

На сьогодні агроформування увійшли в активну фазу збирання кукурудзи на зерно, яка обмолочена на площі 26,7  тис.га, що становить 13%. Ця культура дає змогу по всіх категоріях господарств отримати з кожного гектара понад 83 центнерів, а в сільгосппідприємствах цей показник ще вищий – 95 ц/га.

У 12 районах завершено збирання гречки, яка в загальному обмолочена на 95% площ. Намолот її становить майже 18 тис. тонн при урожайності 16ц/га.

Цукрові буряки  викопані на площі 12 тис.га, або 40% до необхідного,  та отримано вал майже 600 тис. тонн при середній урожайності 500 ц/га. Всього валове виробництво цукросировини очікується в межах 1,6 млн. тонн, що на 0,4 млн. тонн менше минулорічних показників.

Всі 5 цукрових заводів області – Шепетівський, Старокостянтинівський, Красилівський, Теофіпольський і Наркевицький –  приступили до роботи. Так, станом на 4.10.18 до них надійшло 425 тис. тонн цукрової сировини, і з початку сезону цукроваріння вироблено понад 36 тис. тонн цукру. Всього планується виробити близько 200 тис. тонн цукру, що повністю забезпечить потреби мешканців області у цьому виді продукції.

Наближається до завершення і збирання сої. Так, на даний час ця культура обмолочена на 54% площ. Валовий збір становить 270 тис. тонн при середній урожайності 30 ц/га.

Повністю завершено збір картоплі, наближається до завершення збирання овочів. Самозабезпеченість цими видами продукції становить 700 і 180% відповідно.

Значний обсяг робіт виконано для вирощування сільськогосподарських культур в наступному році, зокрема, посіяно 65 тис.га озимого ріпаку, що становить 112% до попереднього прогнозу. Найбільші площі посівів ріпаку у Дунаєвецькому районі – 9,4 тис. га і Кам’янець – Подільському – 7,2 тис. га.

Озимі зернові культури посіяні на площі 178 тис.га, що становить 80% до попереднього прогнозу, в тому числі озима пшениця займає  167 тис.га, або 79%. Найбільші обсяги проведення сівби озимих – понад 14 тис. га – на підприємствах Дунаєвецького, Красилівського і Хмельницького районів. Менше 5 тис. га посіяно в господарствах Віньковецького, Летичівмського і Полонського районів. Відтак, доповідач наголосив на обов’язковому виконанні прогнозних показників сівби озимих зернових культур і завершенні посіву до 10 жовтня.

Агроформування окремих районів розпочали оранку на зяб, яка проведена на площі 66 тис. га, або 7% до наміченого.

Директор Департаменту зауважив, що начальникам та спеціалістам управлінь і відділів агропромислового розвитку райдержадміністрацій необхідно сприяти сільгосппідприємствам, фермерським та приватним господарствами області у накопиченні матеріально-технічних та фінансових ресурсів для організованого проведення всього комплексу осінньо-польових робіт  у визначені строки.

Заслухали учасники селектору і рекомендації щодо строків сівби та догляду за озимими культурами, а також прогноз погодних умов на час проведення комплексу збиральних робіт.

Окремо присутні обговорили питання підготовки тваринництва до зимово-стійлового періоду, зокрема, збереження поголів’я, заготівлі, збалансованості кормів та інші питання, які необхідно вирішити при організації проведення зимівлі худоби.