17.10.2018 — 17:14

На селекторній нараді обговорили стан реалізації програми Президента “Доступна медицина”

Сьогодні Віце-прем’єр-міністр-Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко провів селекторну нараду  з регіонами щодо стану реалізації реформи первинної медичної допомоги у сільській місцевості. Від Хмельниччини участь в нараді взяли голова облдержадміністрації Вадим Лозовий, заступник голови облдержадміністрації Світлана Павлишина, представники відповідних структурних підрозділів  ОДА.

В першу чергу, Геннадій Зубко проаналізував темпи проведення робіт з будівництва нових амбулаторій загальної практики сімейної медицини, що здійснюється за кошти державного бюджету в рамках реалізації програми Президента України “Доступна медицина”, зокрема, оформлення земельних ділянок під будівництво, отримання експертних висновків, оголошення тендерів, визначення генпідрядників та наявності повідомлень про початок будівництва.

«Ми оцінюємо стан виконання робіт областями за дуже простими критеріям. Це розробка проектної документації, отримання експертизи, оголошення про початок будівництва, укладення договору з генпідрядними організаціями тощо. За виконанням цих завдань, областями-лідерами на сьогодні є Харківська, Дніпропетровська, Луганська. Кіровоградська і Рівненська області. Регіони, які відстають – Чернігівська, Львівська, Чернівецька, Одеська і Закарпатська області», — зазначив Геннадій Зубко.

Він повідомив, що на сьогодні Мінрегіоном вже затверджено 513 проектів нового будівництва амбулаторій у сільській місцевості. Загалом потреба по Україні — 688 нових амбулаторій. Також затвердженим є й питання щодо забезпечення 497 службовими автомобілями медичних працівників, які працюватимуть у нових амбулаторіях.

Віце-прем’єр-міністр підкреслив, що на сьогодні є випадки, коли області не активно включаються в процес реалізації реформи первинної медичної допомоги на місцях. «Або не має бажання активно брати участь, або не вистачає менеджерських якостей, компетенцій, фаховості та професіоналізму. На минулому тижні Комісія Мінрегіону розглядала питання щодо зняття деяких проектів нового будівництва амбулаторій. Це відбулось за двома аспектам – відсутність співфінансування від органу місцевого самоврядування і не забезпеченість земельною ділянкою. Тому, в мене відразу виникає питання щодо відповідності таких людей займаним посадам на місцях. У таких випадках, керівництво ОДА має виходити у публічну площину і говорити про неспроможність органів місцевого самоврядування у цих питаннях», — наголосив урядовець.

Окрім того, під час наради обговорили стан укладання декларацій про вибір сімейного лікаря на тих територіях, де будуть збудовані нові амбулаторії. Як зазначив заступник Міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк, головне завдання – це забезпечення якісної та доступної медичної  послуги для кожного мешканця сільської місцевості, а це можливо лише тоді, коли в новій амбулаторії працюватиме лікар, якому люди довіряють і який вмотивований фінансово високим рівнем заробітної плати. Тому необхідно активізувати роботу з підписання декларацій з лікарями, аби до моменту здачі амбулаторії лікар мав достатню їх кількість для забезпечення гідної заробітної плати.

Довідково.

Відповідно до постанови КМУ від 06.12.2017 № 983 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості» та постанови КМУ від 20.06.2018 р. №517 Хмельницькій області були враховані кошти відповідної субвенції у загальній сумі 213 280 тис.гривень.

Згідно з планом формування спроможної мережі первинної медичної допомоги, з урахуванням специфіки області передбачено побудувати 27 нових амбулаторій, з яких 19 – в об’єднаних територіальних громадах.

Як повідомляють в управлінні регіонального розвитку та будівництва облдержадміністрації, на сьогодні у всіх населених пунктах виділено земельні ділянки під будівництво амбулаторій, укладено договори суперфіцію на передачу земельної ділянки від сільських рад або місцевих Центрів ПМСД в користування на замовника будівництва – ДП “Хмельницька обласна служба єдиного замовника”.

Розроблено проектно-кошторисну документацію з будівництва всіх об’єктів. Отримано висновки державної експертизи по всім проектам, оголошено тендери по 24-х об’єктах. Укладено 1 договір з переможцем тендеру, розпочато будівельні роботи на об’єкті (Квітневська АЗП/СМ Білогірського р-ну).

Загальна вартість будівництва всіх амбулаторій становить 185,1 млн.грн., з них 166,59 млн.грн. передбачено  з коштів субвенції, а 18,51 млн.грн. мають бути виділені  з коштів місцевих бюджетів.

На залишкову суму (орієнтовно 46,7 млн.грн.) передбачається придбати автомобілі, медичне та комп’ютерне обладнання для амбулаторій.