22.10.2018 — 11:47

Область вступає в осінньо-зимовий період в плановому режимі

19 жовтня під керівництвом в.о. начальника управління з питань цивільного захисту населення Юрія Кореви відбулося засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Участь у засіданні взяли члени обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, голови районних, міських (міст обласного значення) комісій з питань техногенно-екологічної безпеки, голови об’єднаних територіальних громад в селекторному режимі, керівники окремих відомств, установ області та інші запрошені.

На порядок денний засідання комісії було винесено питання про стан виконання рішення  комісії з питань ТЕБ і НС облдержадміністрації щодо підготовки органів виконавчої влади та місцевого самоврядування до дій з попередження надзвичайних ситуацій в осінньо-зимовий період 2018-2019 років.

Розпочинаючи нараду, Юрій Миколайович нагадав присутнім, що питання підготовки до реагування в осінньо – зимовий період розглядалося на минулому засіданні комісії, за результатами якого були прийняті відповідні рішення.

Проте, зазначив посадовець, значна частина завдань залишилась невиконаними. Відтак, головам райдержадміністрацій необхідно розібратися з причинами невиконання рішення комісії та вжити заходів щодо виправлення ситуації, та до 1 листопада поінформувати комісію ТЕБ і НС.

В.о. начальника управління з питань цивільного захисту населення вкотре наголосив учасникам засідання на необхідності укладення угод сільськими (селищними) радами на залучення техніки для розчистки доріг, створення резервів паливно-мастильних матеріалів, приведення в належний стан пічного опалення підвідомчих закладів, визначення техніки підвищеної прохідності для доставки до населених пунктів медичних працівників, продуктів харчування, ліків, транспортування породіль до медичних закладів, налагодити системну роботу з малозахищеними  верствами населення, багатодітниими сім’ями, одинокими громадянами та інвалідами щодо забезпеченості їх засобами теплопостачання, перевірку стану пічного опалення, електропроводки та надання їм необхідної допомоги, тощо.

Про готовність утримання доріг державного значення в осінньо-зимовий період доповів начальник «Служби автодоріг у Хмельницькій області» Петро Гнидюк.

Петро Іванович доповів, що аналізуючи роботу з підготовки доріг на основних автодорогах державного значення проведені роботи по ліквідації ямковості, усуненню деформацій покриття, нанесенню дорожньої розмітки, встановленню дорожніх знаків, огороджень, ремонту штучних споруд, інші роботи з покращення стану доріг.

Також заготовлено 27,55 тис. т. піску (69% від річної потреби), 4,28 тис.т. солі (78% від річної потреби)., підготовлено 313 од. техніки та обладнання підрядних дорожніх організацій задіяних на зимовому утриманні автодоріг, на аварійно-небезпечні ділянки автодоріг вивезено 0,5 тис.т. піщано-сольової суміші для ручної посипки, укладено 18 договорів на залучення 31 од. техніки сторонніх організацій для очистки автодоріг державного значення від снігу , укладено 23 договори з найманими працівниками для ручної посипки аварійно-небезпечних ділянок доріг, проводиться встановлення на автодорогах державного значення 980 комплектів знаків «зимової тематики», 6622 шт. напрямних віх та 4980 п.м. снігозахисних щитів.

Про роботи, що виконанні з метою забезпечення утримання доріг загального користування місцевого значення в осінньо-зимовий період 2018-2019 р.р розповів директор підприємства ДП «Служба місцевих автодоріг» Сергій Матус. Зокрема, він повідомив, що проведено тендерну процедуру та укладено угоду з ДП «Хмельницький облавтодор» на виконання робіт з експлуатаційного утримання доріг в осінньо-зимовий період (в дані роботи входить: очистка та посипка проїзної частини, прибирання від снігу та льоду зупинок громадського транспорту, аварійний ремонт проїзної частини та інше)

Також для сталої роботи підрядною організацією заготовлено: фрикційні матеріали (відсів, пісок) – 16 тис.тон (90% від плану), технічна сіль – 1,2 тис.тон (60% від плану). Фінансуванням передбачено по 8 млн.грн. на місяць для виконання робіт в осінньо-зимовий період 2018-2019 р.р.

Крім того, підрядною організацією укладено договори на залучення техніки зі сторонніми організаціями (35 договорів на 60 одиниць техніки) та 56 договорів на ручну посипку аварійно-небезпечних ділянок.

Підсумовуючи дане питання, Юрій Корева наголосив на тому, що Службі місцевих доріг спільно з облавтодором та головами РДА, необхідно проаналізувати можливості своєчасного розчищення доріг місцевого значення наявною за угодами технікою, визначити проблемні ділянки доріг та перелік автомобілів підвищеної прохідності – тягачів для буксирування транспортних засобів на цих ділянках.

На завершення засідання, присутні заслухали інформацію про готовність комунальних служб міста  та районів області до осінньо – зимового періоду.

Начальник управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Сергій Дашковський повідомив, що станом на 15 жовтня підготовка об’єктів житлово-комунального господарства та соціальної сфери до роботи в осінньо-зимовий період  2018/19 року в області завершена – заплановані роботи з підготовки об’єктів теплового, водопровідно-каналізаційного господарства, соціальної сфери та житлового фонду виконані на 100%.

Зокрема:

у тепловому господарстві до зими підготовлено 766 котелень, 100 центральних теплових пунктів, понад 500 км теплових мереж. Усі відомчі та комунальні котельні  отримали акти готовності. На комунальних та відомчих котельнях створено запаси палива в обсязі 6,9 тис.тонн (100%).

у водопровідно-каналізаційному господарстві області до осіннє-зимового періоду підготовлено 90 водопровідних та 102 каналізаційних насосних станцій, відремонтовано та замінено  36,5 км водопровідних та 7,1 км  каналізаційних мереж, 21 водопровідних та 29 каналізаційних очисних споруд, 17 водозаборів  з поверхневих джерел та 284 свердловини.

у житловому фонді до зими фактично підготовлено 4848 житлових будинків, відремонтовано 471 покрівлю, 376 опалювальних систем, 113 систем гарячого та 462 системи холодного водопостачання, 302 електрощитових. Видано 4848 паспортів готовності на житлові будинки. Стовідсотково заповнено теплоносієм системи опалення житлових будинків (2285 систем опалення).

Також до опалювального сезону повністю підготовлені об’єкти соціальної сфери: 673 школи, 657 дитячих садочків та 65 лікарень.

Загалом, на підготовку об’єктів теплового, водопровідно-каналізаційного та житлового господарств області використано 190,6 млн.грн. коштів підприємств та місцевих бюджетів, що становить 94,3% від запланованого обсягу витрат.

Проведено планові роботи з капітального та поточного ремонтів дорожнього покриття на вулицях та дорогах комунальної власності на загальній площі 871,8 тис.м2 (91,4%), підготовлено 226 одиниць (100%) спеціалізованої прибиральної техніки та 3,9 тис.одиниць (100%) шанцевих інструментів.

Для ліквідації наслідків снігопадів та ожеледиці на вулицях та дорогах комунальної власності в осіннє-зимовий період заготовлено 31,9 тис. тонн (95,1%) посипочного матеріалу та реагентів.

На підготовку дорожньо-мостового господарства витрачено 275,4 млн.грн.

Також в управлінні визначені відповідальні особи для здійснення контролю за сталим проходженням опалювального сезону на території міст та районів області, а з 16 жовтня проводиться  щоденний моніторинг стану роботи котелень області.

Крім того, для оперативного реагування на аварійні ситуації, ліквідації та усунення їх наслідків, на підприємствах житлово-комунального господарства цілодобово працюють диспетчерські служби. Сформовано 123 аварійних бригади, які працюють у постійному режимі,  з особовим складом 632 чол. та 294 одиниці спеціалізованої техніки. Бригади оснащені необхідними інструментами, електро- та газо- зварювальними апаратами, насосами для відкачування води, засобами захисту тощо.

На період ускладнення обстановки сформовано 147 додаткових аварійних бригад з особовим складом 668 чол. та 324 одиниці спеціалізованої техніки.

Підсумовуючи дане питання, Юрій Корева відмітив, що в кожному районі, місті необхідно визначити одне з комунальних підприємств, де є цілодобове чергування персоналу, створити на його базі диспетчерську службу, яка може прийняти повідомлення від жителів, викликати і направити аварійні бригади до місця аварії, телефони якої довести до жителів через ЗМІ, розміщення об’яв на під’їздах будинків, місцях масового перебування людей.