23.10.2018 — 16:29

Інформація щодо стану освоєння у 2018 році коштів державного бюджету, передбачених на реалізацію інвестиційних проектів соціально-економічного розвитку регіонів

Сьогодні, під час розширеного засідання колегії обласної державної адміністрації, учасники колегії заслухали інформацію щодо стану освоєння у 2018 році коштів державного бюджету, передбачених на реалізацію інвестиційних проектів соціально-економічного розвитку регіонів.

Як повідомила заступник начальника управління – начальник відділу розвитку будівництва та будівельної діяльності управління регіонального розвитку та будівництва облдержадміністрації Світлана Пасічник, у 2018 році Хмельницькій області передбачена найбільша за останні роки фінансова підтримка з державного бюджету на реалізацію інвестиційних проектів у сумі понад 1 млрд. 142 млн.грн., що майже у двічі більше ніж у 2017 році.

На цей рік області на реалізацію проектів передбачено 236,0 млн.грн. з коштів Фонду, у т.ч. 157,34 млн.грн. – із загального фонду та 78,7 млн.грн. – із спеціального фонду. Розпорядженнями Кабінету Міністрів України затверджено перелік із 48-и проектів, 22 з яких перехідні, що фінансувалися за рахунок коштів Фонду у минулих роках і по яких на даний час продовжується реалізація заходів та виконуються роботи.

Так, передбачено кошти на завершення будівництва 7 довгобудів на суму майже 62 млн.грн., а саме:

 – 3-х закладів освіти на суму 44,1 млн.грн. (ЗОШ у селах Залужжя Білогірського району передбачено 14,5 млн.грн., с.Новолабунь Полонського району 17,6 млн.грн., Корчик Шепетівського району 12,0 млн.грн.);

– 2 закладів охорони здоров’я – 14,2 млн.грн. (лікувальний корпус у м.Городок – 8,3 млн.грн. та дитяче відділення в м.Шепетівка – 5,9 млн.грн.);

– 1 заклад культури – 2,0 млн.грн. (будинок культури в смт Теофіполь)

– 1 об’єкт житлово-комунального господарства 1,5 млн.грн. (водогін в с.Браїлівка Новоушицького району)

З липня місяця відповідно графіку фінансування на рахунки замовників проектів надійшло 138 млн. 895 тис.грн. (у т.ч. із загального фонду – 137,671 млн.грн.), з яких освоєно 76 млн. 529 тис. грн., або 55%  від обсягу профінансованих коштів.

За рахунок коштів Фонду фінансується будівництво, реконструкція або капітальний ремонт 17 об’єктів закладів освіти, 10 закладів охорони здоров’я, 4–х закладів культури, 7 об’єктів спортивної інфраструктури, 8 об’єктів житлово-комунального господарства та 2 інші (будівництво підвідного газопроводу та реконструкція будівлі під центр надання соціальних послуг).

Так, у серпні завершено будівельні роботи на лікувальному корпусі з харчоблоком у м.Городок. Після придбання та монтажу необхідного медичного обладнання цей медичний заклад буде введено в експлуатацію.

Завершено будівельні роботи на І-ій черзі будинку культури в селищі Теофіполь (2 млн.грн.), де влаштовані приміщення для занять спортом та офісні приміщення, завершено капітальний ремонт будівлі навчально-виховного комплексу  в с.Берездів Славутського району (1,721 млн.грн.), у повному обсязі освоєно кошти загального фонду на будівництво підвідного газопроводу до 23 населених пунктів Кам’янець-Подільського району (2,827 млн.грн.), стадіону у м.Старокостянтинів (3,931 млн.грн.).

Разом із тим, на даний час на рахунках замовників залишається понад 62 млн.гривень (62,366). За словами Світлани Михайлівни, особливо турбує те, що у сприятливі для будівництва погодні умови не завершено реалізацію проектів з будівництва водогонів, стадіонів та ремонту бюджетних закладів, які передбачають зовнішні будівельні роботи.

Враховуючі ситуацію із станом використання коштів загального фонду на виконання будівельних робіт, результати проведення тендерних процедур, на підставі аналізу ймовірних ризиків з освоєння коштів обласною комісією з оцінки та проведення попереднього конкурсного відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, за погодженням із замовниками реалізації проектів здійснено перерозподіл коштів Фонду по окремим об’єктам та надано відповідні пропозиції до Мінрегіону України.

Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад

З державного бюджету 39-и об’єднаним територіальним громадам в якості фінансової підтримки спрямовано субвенцію на формування інфраструктури в обсязі 143 млн. 265 тисяч гривень.

Згідно графіку асигнувань профінансовано 111 млн. 293 тис. грн., або 77,7% від загального обсягу, з яких освоєно 67 млн. 895 тис.грн. або 61% від профінансованих коштів. Залишки коштів субвенції на рахунках ОТГ становлять 43 млн. 397,3 тис. гривень.

Кошти об’єднаними територіальними громадами розподілено на 179 проектів, на які облдержадміністрацією надано позитивні висновки.

За кошти субвенції також здійснюються капітальні ремонти та реконструкція адміністративних будівель, закладів культури, охорони здоров’я, виготовлення проектно-кошторисної документації.

Станом на 19 жовтня 2018 року з 39 громад 30 освоїли понад 50% з профінансованих коштів.

Понад 80% освоєно коштів субвенції у 12 ОТГ: Красилівській (100,0%), Олешинській (100%), Крупецькій (99,8%), Берездівській (99,1%), Китайгородській (93,5%), Гуменецькій (90,4%), Ганнопільській (88,4%), Ленковецькій (88,01%), Розсошанській (85,7%), Антонінській (84,9%), Колибаївській (82,7%) та Понінківській (82,3%) громадах.

Окремі громади, які запланували закупівлю спецтехніки на значні суми коштів, після проведення процедур закупівель та укладання договорів очікують надходження коштів з державного бюджету у повному обсязі для проведення розрахунків з постачальниками (Волочиська, Городоцька, Сатанівська, Колибаївська, Смотрицька, Староушицька ОТГ) .

Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості

Відповідно до постанови КМУ (від 06.12.2017 № 983 (зі змінами) «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості») Хмельницькій області були враховані кошти відповідної субвенції  у загальній сумі 213 280 тис.гривень.

На підставі плану формування спроможної мережі первинної медичної допомоги, з урахуванням специфіки області передбачено побудувати 27 нових амбулаторій, з яких 19 – в об’єднаних територіальних громадах.

Розроблено проектно-кошторисну документацію з будівництва та отримано висновки державної експертизи по всім об’єктам, оголошено тендерні процедури по 25-и об’єктам, за результатами тендерних процедур та підписання договорів з підрядними організаціями розпочато будівельні роботи на 2-х об’єктах.

Загальна вартість будівництва всіх амбулаторій становить 185 млн. 100 тис. грн., з них 166,6 млн.грн. – необхідно з коштів субвенції, а 18,5 млн.грн. – з коштів місцевих бюджетів.

Передбачається, що за кошти субвенції орієнтовно у сумі понад 45 млн.грн. буде можливість придбати автомобілі, медичне та комп’ютерне обладнання для амбулаторій, які будуються, та низки діючих амбулаторій у сільській місцевості.

Мінрегіоном вже затверджено наказ про погодження придбання автотранспорту для медичних працівників амбулаторій, що будуються, на загальну суму 13,5 млн.гривень.

Станом на 19 жовтня 2018 року профінансовано з коштів субвенції – 186,56 млн.грн., освоєно – 1,44 млн.гривень (оплата проектних робіт).

Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження Хмельницької АЕС

На 2018 рік розподілено для Хмельницької області з державного бюджету 15 млн. 650,5 тис.грн., у тому числі обласному бюджету 4 млн. 654,4 тис. гривень.

Наказом Мінрегіоном України затверджено переліки об’єктів та заходів по Хмельницькій області. По субвенції обласному бюджету переліки затверджені лише по видатках споживання на суму 390 тис.гривень:

 – закупівля засобів індивідуального захисту органів дихання на суму 289,997 тис.грн.;

– поточний ремонт захисної споруди в с. Вікнини Білогірського району – 100,0 тис.грн., з яких освоєно 38,3 тис. гривень.

На комісію Мінрегіону для розгляду подано низку проектів з реконструкції, капітального ремонту закладів освіти обласної комунальної власності за кошти субвенції, проте, на даний час перелік не затверджено.

З перерахованих коштів субвенції у сумі 12 млн. 172 тис.грн., освоєно 5 млн. 11,39 тис.грн., або 41,2 %,   у тому числі   по обласному бюджету профінансовано 3 млн. 620,0 тис.грн., з яких освоєно лише 56,5 тис.гривень.

Що стосується бюджетної програми “Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України” доповідач проінформувала, що для Хмельницької області у 2017 році з державного бюджету було спрямовано 7 млн.  490 тис.грн. для будівництва 10 спортивних майданчиків для міні-футболу зі штучним покриттям з співфінансуванням з місцевих бюджетів у такій же сумі (7490,0 тис. гривень).

На даний час завершено будівельні роботи та введено в експлуатацію 5 спортивних майданчиків, а саме у містах Кам”янець-Подільський, Городок, 2 майданчика у місті Хмельницький та селищі Нова Ушиця.

На 5-ти спортивних майданчиках завершуються будівельні роботи та планується введення їх в експлуатацію до 1 листопада 2018 року.

На 2018 рік з державного бюджету по цій програмі для області розподілено 11,591 млн. гривень. Перелік, до якого увійшли проекти будівництва 16-и спортивних майданчиків, сформовано та направлено на розгляд комісії при Мінрегіоні України. Комісією погоджено перелік з 11 футбольних майданчиків, по 5-и об’єктам необхідно доопрацювати документи.

Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності

Із сфери управління Державного агентства автомобільних доріг України до сфери управління Хмельницької обласної державної адміністрації передано 5,1 тисяч кілометрів автомобільних доріг загального користування місцевого значення. Для Хмельницької області передбачена субвенція в загальній сумі  456,5 млн. гривень.

Так, 154,8 млн. гривень передбачено на мінімальні потреби поточного дрібного ремонту та експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення. Решту суми коштів субвенції в обсязі 301,7 млн. гривень розподілено пропорційно протяжності доріг загального користування місцевого значення  в районах області на поточний середній ремонт.

За пропозиціями, наданими районними державними адміністраціями, затверджено та погоджено з Укравтодором перелік із 48-ми об’єктів  поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування місцевого значення на 2018 рік. Замовником будівництва та балансоутримувачем доріг місцевого значення – ДП “Служба місцевих автодоріг” по усіх 48 об’єктах завершено відкриті торги та підписано договори на суму 301 млн. 700 тис. гривень.

Згідно план-графіку на всіх об’єктах завершено роботи з влаштування асфальтобетонного покриття, виконуються роботи з укріплення узбіч та нанесення дорожньої розмітки.

Договір на експлуатаційне утримання доріг укладено з ДП “Хмельницькоблавтодор”. На кожен місяць року затверджені та використовуються ліміти коштів у сумі 8,0 млн.гривень на ямковий ремонт, ремонт щебеневих покриттів, зимове утримання доріг (посипку та розчистку) та заходи з безпеки дорожнього руху (встановлення чи заміна знаків, розмітка доріг).

Відповідно до плану асигнувань профінансовано 358,88 млн. грн., які  освоєно у повному обсязі.

Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій

За  рахунок коштів субвенції  здійснюється фінансування будівництва, реконструкції, капітального ремонту, придбання обладнання по 135-и об’єктах на загальну суму 65 млн. 900 тис.гривень.

57 проектів стосуються придбання техніки, обладнання, спорядження, виготовлення проектно-кошторисної документації (10,6 млн.грн.).

29 проектів – це капітальні ремонти будівель освіти (16,8 млн.грн.)

25 проектів по об’єктам інфраструктури (дороги, вулиці) (4,5 млн.грн.);

10 проектів – у сфері житлово-комунального господарства ( 18,4 млн.грн.);

Інші проекти – ремонт закладів охорони здоров”я, культури, спорту.

Станом на 19 жовтня 2018 року профінансовано з коштів субвенції 44,4 млн.грн., освоєно 17,9 млн.грн., або 40 відсотків. (за останній тиждень було освоєно лише 300,0 тис.грн.)

Підсумовуючи, голова адміністрації зазначив, що стан освоєння державних коштів на реалізацію інвестиційних проектів свідчить про те, що не всі керівники та замовники проектів з повною відповідальністю віднеслися до вирішення цих питань. Тому  виконання робіт на об’єктах, їх якість, цільове використання коштів, які надходять області з державного бюджету, будуть знаходитися на особистому контролі очільника області.

«Кожна об’єднана територіальна громада повинна мати стратегію розвитку на 5-7 років та річні плани її реалізації, що дасть можливість бачити пріоритети розвитку  і завчасно  розробляти проекти і програми регіонального розвитку та виготовляти проектно-кошторисну документацію на об’єкти, які планується реалізовувати у наступних роках», – вкотре наголосив Вадим Миколайович.