26.10.2018 — 08:42

Іванна Климпуш-Цинцадзе зустрілася в Сіднеї з Національною збірною “Ігор Нескорених” та українською громадою

Перебуваючи з офіційним візитом в Австралії, Віце-прем`єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе взяла участь в урочистостях, присвячених зустрічі Національної збірної України “Ігор Нескорених” у Сіднеї.

Іванна Климпуш-Цинцадзе привітала нашу команду і побажала їй вдало адаптуватися, аби успішно розпочати змагання, старт яких заплановано вже сьогодні. «З такою силою духу наших вояків ми точно переможемо, втілимо всі заплановані зміни в країні і нарешті повернемося в європейську родину», – сказала вона.

Віце-прем`єр-міністр подякувала українській громаді Сіднея, яка організувала захід «Meet team Ukraine», за теплий прийом Національної збірної, зазначивши, що в Австралії успішно підхопили розпочату торік українцями Канади естафету потужної підтримки учасників “Ігор Нескорених” з України.

«Ми хочемо, щоб звичайні люди і політики в Україні знали, як нам болить за Україну. Ми віримо в те, що вона переможе агресора і увійде до європейської спільноти», – зазначив Голова Союзу українських організацій Австралії Стефан Романів. Він наголосив на важливості підтримки змін в Україні з боку закордонного українства: «Через наші структури і спільноти, через широку громадськість у партнерстві з нашими групами дружби в парламентах Австралії та України, через наші посольства в Києві та Канберрі ми будемо працювати для досягнення наших цілей».

«Усі зміни неможливо завершити за кілька років. Потрібні зусилля, зосередженість та налаштованість йти далі обраним шляхом», – сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона також подякувала діаспорі за допомогу Україні у важкі часи протистояння російській агресії та внутрішній трансформації України, підкресливши, що українців в усьому світі єднає прагнення до свободи, справедливості та заперечення будь-якої тиранії.

Принагідно Віце-прем`єр-міністр привітала українців Австралії із 70-річчям прибуття перших мігрантів з України до «зеленого континенту». Говорячи про мотивацію тих українців у 1940-х роках, вона зазначила, що ними, як і громадянами України взимку 2013 – 2014 років, рухало бажання позбутися тиранії та жити у вільному демократичному суспільстві.

Також Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила на важливості поширення правдивої інформації про Україну за кордоном, зокрема, шляхом залучення до цієї роботи діаспори.

Довідково

Згідно з переписом населення 2011 року, кількість представників української громади в Австралії складала 13 990 осіб. Водночас, за інформацією Союзу українських організацій Австралії (СУОА), кількість австралійців українського походження становить близько 38 000 осіб.

Громадське життя українців Австралії організоване у межах штатів. У кожному з штатів діє громада або об’єднання громад. Перша українська громадська організація – Об’єднання українців Австралії – була створена 10 червня 1950 року на першому загальноавстралійському з’їзді українців.

На четвертому з’їзді у 1953 році було створено громадський центр – Союз українських організацій Австралії (СУОА), який до цього часу координує діяльність переважної більшості інших українських організацій та представляє австралійських українців у їхніх відносинах з представниками української діаспори в інших країнах світу. Статут СУОА набув чинності 23 січня 1953 року. Штаб-квартира СУОА розташована в Мельбурні – місті найбільшого зосередження українства Австралії. До складу СУОА входить 17 організацій.