26.10.2018 — 16:22

У Департаменті охорони здоров’я провели оперативну нараду з представниками ГУ Національної поліції Хмельницької області

У конференц-залі Департаменту охорони здоров’я під головуванням заступника директора ДОЗ Тетяни Косовської відбулася оперативна нарада з представниками Головного управління Національної поліції у Хмельницькій області«Про організацію медичного огляду осіб на предмет алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння».

Посадовці нагадали про спільний наказ МОЗ та МВС України від 09.11.2015 № 1452/735 «Про затвердження Інструкції про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції». Водночас, 5 жовтня 2018 року виданий наказ ДОЗ ОДА № 124 «Про переведення наркологічного відділення обласного наркологічного диспансеру до структури обласної психіатричної лікарні № 1», а 11 жовтня 2018 року – наказ № 130 «Про внесення змін та доповнень до наказу ДОЗ ОДА від 12.01.2018 №7 «Про проведення медичного огляду осіб на предмет алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, та затвердження переліку закладів охорони здоров’я, які вповноважені проводити такий огляд у 2018 році».

Заступник директора ДОЗ Тетяна Косовська повідомила, що питання відповідності чинному законодавству освідчення на алкоголь та наркотики перебуває на постійному контролі Департаменту. Щороку оновлюється перелік закладів, що проводять таку експертизу відповідно до наказу, який це передбачає. У поточному місяці стаціонарне відділення Хмельницького обласного наркологічного диспансеру переведено на базу та у структуру Хмельницької обласної психіатричної лікарні № 1, котра знаходиться у с. Скаржинці Ярмолинецького району. Тому функція освідчення перекладена на ХОПЛ № 1. Таким чином, у місті Хмельницькому немає жодного закладу, який би мав оснащення і повноваження виконувати такі завдання.

Водночас, представники ГУ Нацполіції в Хмельницькій області вважають проблемним проведення освідчення на вживання алкоголю чи наркотиків затриманими поза межами обласного центру. Тому запропонували облаштувати цілодобовий пост такого призначення у одному з медичних закладів міста Хмельницького. Це, на думку поліціянтів, значно скоротить час освідчення водіїв на стан алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Крім того, представники Нацполіції запевнили, що уже заручилися підтримкою у цьому питанні керівників міста Хмельницького. Мова йде про придбання спеціального дороговартісного обладнання для визначення наркотичного сп’яніння у порушників правил дорожнього руху.

За результатами оперативної наради представники ДОЗ дали доручення начальнику управління охорони здоров’я Хмельницької міської ради Борису Ткачу розглянути питання організації цілодобового поста наркологічної та алкогольної експертизи в умовах відділення екстреної невідкладної медичної допомоги цілодобового чергування при Хмельницької міської лікарні. Також рекомендували Управлінню патрульної поліції у Хмельницькій області ініціювати розгляд питання проведення медичних оглядів осіб на предмет алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння тощо в умовах ДУ «ТМО УМВС України у Хмельницькій області». Відповідальних осіб ДОЗ зобов’язали проаналізувати стан технічного забезпечення проведення зазначених оглядів у спеціалізованих закладах інших областей України.

Хмельницький обласний Центр здоров’я.