26.10.2018 — 15:59

Світлана Павлишина ознайомилася з роботою обласного соціального центру матері і дитини та обласного соціального гуртожитку

Невдовзі в Україні своє професійне свято відзначатимуть працівники соціальної сфери. Напередодні цього дня заступник голови облдержадміністрації Світала Павлишина відвідала дві установи соціальної сфери області, розташованих в смт.Чорний Острів, що надають допомогу громадянам, які потрапили в складні життєві обставини.

Перший з них – ДЗ «Хмельницький обласний соціальний центр матері і дитини». Центр матері і дитини – це заклад тимчасового перебування жінок на сьомому – дев’ятому місяці вагітності та матерів з дітьми віком від народження до 18 місяців, які опинилися в складних життєвих обставинах, що перешкоджають виконанню материнських обов’язків. Розраховано його на одночасне перебування 7 жінок з 7 дітьми, фінансується з обласного бюджету.

Як розповіли у Центрі, зараз тут працює 6 спеціалістів. За понад 10 років його існування тут допомогли понад двом сотням молодих матерів. Лише за 9 місяців поточного року тут знайшли прихисток 11 матусь та 11 діток. Під час перебування у Центрі матері і дитини жінки мають можливість отримати усі необхідні навички з догляду та виховання дитини, набути практичних навичок соціально-побутового самообслуговування, пройти медичне обстеження, налагодити стосунки з родиною.

Другий заклад, який у ході візиту відвідала Світлана Андріївна, це “Хмельницький обласний соціальний гуртожиток” для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. який також працює вже понад 10 років. Основна мета, яку ставить перед собою колектив закладу – допомогти дітям адаптуватися у суспільстві та підготувати їх до самостійного життя. Одночасно тут можуть перебувати до 12 осіб. В гуртожиток направляються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, віком від 15 до 18 років, а також особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 18 до 23 років. Вони мають змогу проживати у закладі від 6 місяців до 3 років.

В гуртожитку є все необхідне для проживання: зручні кімнати, затишний хол, кухня, пральня, душ, внутрішні туалети, гаряча вода. Усі послуги надаються безкоштовно. Мешканцям гуртожитку забезпечується тимчасова реєстрація. Колишні вихованці притулків та інтернатів також мають можливість здобути нову спеціальність через центр зайнятості. Харчування в гуртожитку часткове, так само частково клієнти закладу частково забезпечуються одягом та взуттям за рахунок спонсорської допомоги. За час існування закладу його послугами скористалися 136 осіб.

Світала Павлишина поспілкувалася із працівниками закладів та тими, хто на даний час користується їх послугами, оглянула приміщення, ознайомилася із особливостями роботи кожної установи.

“Такі заклади є дуже важливими, і роботу, яка проводиться їх працівниками неможливо переоцінити, адже вони відіграють дуже важливу роль для усіх, хто волею долі опинився у скруті, дають їм шанс налагодити життя, віднайти власне місце у суспільстві. Щиро вдячна усім працівникам, адже одразу видно, що вони вкладають у свій труд велику частину душі!” – зазначила посадовець.

З нагоди професійного свята Світла Андріївна вручила представникам колективів закладів Почесні грамоти облдержадміністрації та подарунки.