30.10.2018 — 09:41

Стан впровадження заходів з реформи місцевого самоврядування

Хмельницька область вже четвертий рік поспіль залишається одним із лідерів серед регіонів України за результатами впровадження реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади.

Станом на 20 жовтня 2018 року кількість утворених об’єднаних територіальних громад становить 42, площа яких 11,18 тис. кв.км (54,1% площі області), увійшли 766 населених пунктів з населенням 505,43 тис. осіб (39,7% від населення області, 332 базових рад).

Облдержадміністрацією у січені-жовтні 2018 року надано 10 висновків на відповідність Конституції та законам України проектів рішень щодо утворення об’єднаних територіальних громад (Білогірської, Улашанівської, Ямпільської, Теофіпольської, Новоставецької) та 5 висновків щодо добровільного приєднання до об’єднаної територіальної громади (Гуменецької та Купецької сільських, Полонської та Волочиської міських ОТГ та  м. Славута).

Утворено Білогірську селищну та Шаровечківську сільську ОТГ,  у яких у квітні поточного року відповідно до постанови ЦВК відбулись перші вибори депутатів місцевих рад та голів об’єднаних громад. 23 грудня 2018 року відбудуться перші вибори депутатів та голів місцевих рад Улашанівської, Ямпільської, Новоставецької ОТГ. ЦВК не призначено додаткових виборів депутатів у Гуменецькій  та Купецькій ОТГ, до яких приєднались сільські ради.

Чинним законодавством не передбачено проведення додаткових виборів у міських об’єднаних громадах (Полонській, Волочиській та Славутській ОТГ).

На даний час не утворено жодної об’єднаної територіальної громади у Віньковецькому, Ізяславському, Старокостянтинівському районах області.

Позитивна динаміка наповнення бюджетів громад на практиці підтверджує ефективність розпочатих реформ децентралізації фінансових ресурсів держави. Найефективніше працюють та забезпечують розвиток територій такі об’єднані громади як Волочиська та Дунаєвецька міські, Новоушицька, Чемеровецька та Сатанівська селищні, Гуменецька, Колибаївська та Розсошанська сільські громади.

З державного бюджету 39-и об’єднаним територіальним громадам в якості фінансової підтримки з державного бюджету спрямовано субвенцію на формування інфраструктури в обсязі 143 млн. 265 тисяч гривень.

Кошти об’єднаними територіальними громадами розподілено на 179 проектів, на які облдержадміністрацією надано позитивні висновки.

Найбільше коштів спрямовано на:

– проекти у сфері житлово-комунального господарства – 25,6%;

– закупівлю спеціалізованих транспортних засобів – 23,8%;

– проекти у сфері дорожньо-транспортної інфраструктури – 19,6%;

– проекти з реконструкції, капітального ремонту закладів освіти 19,6 відсотка.

За кошти субвенції також здійснюються капітальні ремонти та реконструкція адміністративних будівель, закладів культури, охорони здоров’я, виготовлення проектно-кошторисної документації.

У поточному році облдержадміністрацією проект перспективного плану формування громад області доопрацьовано по всій території області. Передбачено утворення на території області 62 ОТГ. 14 червня 2018 року рішенням обласної ради схвалено зміни до проекту перспективного плану формування територій громад в межах усієї території області. На підставі рішення сесії обласної ради розроблено та подано на Кабінет Міністрів України проект розпорядження Уряду щодо внесення змін у розпорядження Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2015 року №924-р. про затвердження перспективного плану формування територій громад Хмельницької області.

За інформацією управління регіонального розвитку та будівництва ОДА