31.10.2018 — 10:38

Головним принципом впровадження засад гендерної рівності в країні є врахування особливостей кожного регіону, – Іванна Климпуш-Цинцадзе у Житомирі

Віце-прем`’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе взяла участь у регіональній нараді з питань пріоритетів гендерної рівності у Житомирі за участі заступників міністрів, представників місцевих органів влади, експертів та коучів з міжнародних організацій, які активно адвокатують тему гендерної рівності.

Цього разу в нараді, окрім Житомирської області, взяли участь представники Волинської, Хмельницької, Вінницької та Рівненської областей. Попередні подібні наради, які відбулися у Дніпрі та Тернополі, охопили 10 областей України (Дніпропетровську, Луганську, Харківську, Донецьку, Запорізьку, Львівську, Тернопільську, Закарпатську, Івано-Франківську та Чернівецьку). Хмельниччину представили заступник голови облдержадміністрації Світлана Павлишина, Дунаєвецький міський голова Веліна Заяць, представники обласної ради,  Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, НАДПСУ ім. Б.Хмельницького.

Іванна Климпуш-Цинцадзе розповіла про пріоритети гендерної політики, які заклав Уряд, назвала головні акценти з гендерної тематики в роботі міністерств та відомств. Вона зазначила, що головним принципом впровадження засад гендерної рівності в країні є локалізація, а саме врахування особливостей кожної окремої області. Саме локалізація гендерної політики на регіональному рівні дає можливість попередити негативні ситуації, вивчити їх та виправити швидше та ефективніше, ніж це було б зроблено з державного рівня.

Іванна Климпуш-Цинцадзе акцентувала увагу на трьох важливих документах у сфері гендерної рівності – Державній програмі забезпечення рівних прав та можливостей до 2021 року, Національному план дій з виконання Резолюції Радбезу ООН «Жінки, мир, безпека» до 2020 року та Національному плані дій до 2021 року з виконання рекомендацій Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок.

На основі цих документів мають бути затверджені відповідні регіональні програми у сфері забезпечення гендерної рівності. Окрім того, регіони мають впроваджувати гендерноорієнтоване бюджетування, проводити гендерну експертизу перед впровадженням нормативних актів, працювати над гендерною статистикою та зміцнювати статус гендерних радників.

Віце-прем’єр-міністр також звернула увагу на головний аспект реформи децентралізації, а саме – оперативне реагування на потреби місцевих жителів. «Адже сама суть та ідеї гендерного підходу – поставити людину в центр процесу формування політики, – зазначила вона. – Треба орієнтуватися на конкретну людину, конкретного чоловіка чи жінку. Стратегії та програми гендерної рівності, які базуються на потребах громади, області, забезпечують місцеву участь та відповідальність, а також є інструментом кращої координації та співпраці. Як наслідок, підвищується рівень довіри до органів державної влади та місцевого самоврядування».

Очільниця ООН Жінки в Україні Анастасія Дівінська детально розповіла про те, як Україні системно імплементувати всі основні засадничі документи ООН у сфері гендерної рівності, акцентувала увагу на важливості їхнього впровадження на місцевому рівні та розповіла про те, як представники громад і місцевих органів влади можуть скористатися можливостями, які надає структура ООН Жінки.

Голова Національного агентства України з питань державної служби Костянтин Ващенко наголосив, що з впровадженням конкурсів на посади державних службовців ситуація з представленістю жінок у владі почала змінюватися на краще, адже жінки якісно проходять тестові завдання на професійність.

Учасники зустрічі обговорили практику подолання гендерних стереотипів і впровадження засад гендерної рівності у різних сферах. Зокрема, на заході виступили заступниця Міністра соціальної політики Олександра Чуркіна, заступниця Міністра внутрішніх справ Тетяна Ковальчук, заступник Міністра освіти Роман Греба, заступниця Голови Державної служби статистики Ірина Жук та інші.

Заходи відбуваються за підтримки ООН Жінки в Україні та Національного демократичного інституту (NDI).