01.11.2018 — 13:08

На початку 2019 року МОН планує презентувати онлайн-курс для вчителів з протидії булінгу, – Роман Греба

Щоб допомогти вчителям ефективно протидіяти цькуванню у школах, Міністерство освіти і науки спільно з Prometheus планують запустити відповідний онлайн-курс. Його старт планують вже на початок 2019 року. Про це повідомив заступник Міністра освіти і науки Роман Греба під час міжнародної конференції «Цькування у шкільних колективах (булінг): політики і практики запобігання та подолання», що пройшла 26 жовтня, в Києві.

«Наразі в Україні є дуже багато напрацьованого матеріалу з антибулінгу – це методичні розробки не тільки МОН, але й педагогів, громадських організацій. Зважаючи на це, ми влітку створили робочу групу при МОН, яка займається об’єднанням усіх матеріалів для онлайн-курсу. Зараз він перебуває на стадії розробки, тож за кілька місяців плануємо його презентувати», – зазначив Роман Греба.

Він також підкреслив, що булінг – це не тільки проблема в освіті, це проблема, що проростає ще у родинах, на вулиці. Тому для її вирішення має бути системна робота між різними сторонами – учителями, батьками, дітьми.

«Зараз ми маємо ту ситуацію, коли діти бояться розказувати про цькування. Наші колеги з ЮНІСЕФ провели дослідження, і виявилося, що понад 60 %  дітей у віці 11-17 років зіштовхувалися з булінгом у школі. 24%  стали жертвами цькувань, а майже 50%   з них взагалі не розповідали про подібні випадки», – наголосив заступник Міністра.

За даними психологічної служби системи освіти, у 2017 році в українських школах було понад 100 тис. звернень до психологів від учнів, вчителів, батьків щодо цькування.

«Ці цифри вражають. Саме тому зараз МОН разом з іншими міністерствами готує план дій з антибулінгу в сфері освіти. І онлайн-курс має стати однією з важливих його складових», – зауважив Роман Греба.

Окрім представників МОН, у заході взяли участь іноземні делегації з Фінляндії, Швеції, працівники Посольства Литовської Республіки в Україні, проекту «Офіс освітніх реформ в Україні», освітяни з усієї України тощо.

Нагадаємо, що нещодавно 400 українських освітян пройшли тренінг ізраїльських фахівців – вони вчилися, що таке ефективна інклюзія та як її впроваджувати.