02.11.2018 — 09:32

Ризикоорієнтований підхід: для порядних забудовників частота перевірок зменшиться

31 жовтня Уряд затвердив нові критерії визначення ступеня ризиків для проведення перевірок державними органами контролю. Цей ризикоорієнтований підхід передбачає здійснення перевірок реальних ризиків діяльності бізнесу, визначених чіткими правилами і критеріями, зі встановленням видів бізнесу, які є більш ризиковими і які є менш ризиковими.

Сьогодні вже функціонує в пілотному режимі Інспекційний портал, де розміщується інформація про проведені перевірки і виявлені під час них порушення, а також заплановані перевірки. Зокрема, інтернет-ресурс містить 100% відомостей про планові контрольно-інспекційні заходи Держархбудінспекції.

Ризикоорієнтований підхід до здійснення перевірок дозволяє:

встановити чіткі вимоги для визначення ступеня ризику від провадження такої діяльності,більш деталізовано та системно підійти до оцінки діяльності суб’єктів господарювання,забезпечити оптимальний перерозподіл уваги органів державного нагляду (контролю) з менш ризикових суб’єктів господарювання на більш ризикові,сприяти удосконаленню та спрощенню системи державного нагляду, підвищенню об’єктивності, прозорості та неупередженості здійснення заходів державного нагляду (контролю).Такий підхід також передбачає розширення переліку або ж навпаки скасування критеріїв визначення ризику для окремих сфер діяльності.

У сфері містобудівної діяльності запроваджується дві методики з критеріями перевірок:

для об’єктів будівництва;

для будівельного бізнесу, який будує об’єкти із значним та середнім класом наслідків (СС2, СС3).

Щодо перевірок об’єктів будівництва, які здійснюються органами держархбудконтролю, то відтепер їхня періодичність визначатиметься за трьома критеріями:

клас наслідків будівель і споруд,

дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності,

структура об’єкта будівництва.

При відсутності порушень за цими новими критеріями, частота перевірок для об’єктів з відповідним класом наслідків зменшиться.Також запроваджено Методику визначення періодичності перевірок контролюючими органами суб’єктів господарської діяльності, які здійснюють будівництво об’єктів СС2, СС3.

Тут періодичність перевірок визначатиметься за такими критеріями:

клас наслідків будівель і споруд,

строк провадження діяльності з будівництва об’єктів,

наявність порушень ліцензійних умов.

За відсутності порушень – частота таких перевірок буде зменшена, що в свою чергу стимулюватиме бізнес дотримуватись законодавства та споруджувати об’єкти належної якості.

Очікуваним результатом впровадження таких змін стане перерозподіл зусиль контролюючих органів і більш ефективне використання ними своїх ресурсів, зниження тиску на бізнес, а також забезпечення належної якості об’єктів будівництва та їх подальшої безпечної експлуатації.

За матеріалами відділу містобудування та архітектури облдержадміністрації