05.11.2018 — 08:29

На Хмельниччині провели щорічну акцію «Виміряй тиск – скажи інсульту «ні»

29 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з інсультом. З метою профілактики цього захворювання на Хмельниччині щорічно організовують акцію «Виміряй тиск – скажи інсульту «ні». Проводять її, щоб привернути увагу жителів області до наслідків, які може спричинити високий артеріальний тиск. До речі, можливістю виміряти свій тиск користуються не лише громадяни поважного віку, але й багато осіб молодого та середнього віку. Адже останнім часом саме у цих вікових категоріях інсульти набувають особливого поширення.

Цього року акцію до Всесвітнього дня боротьби з інсультом провели 1 та 2 листопада у торговельних центрах, об’єктах соціальної сфери, установах Пенсійного фонду та управлінь соціального захисту на місцях, аптеках, бібліотеках та житлово-експлуатаційних конторах. Для зручності вимірювання артеріального тиску, у місцях проведення процедури встановили стіл та стільці. Дані та показники відвідувачів записували у спеціальний зошит, консультували та, за потреби, пацієнтам давали пігулки для зниження артеріального тиску.

Хмельницький обласний Центр здоров’я забезпечив усі куточки тематичною санітарно-освітньою літературою.

Довідка.

Інсульт- гостре порушення мозкового кровообігу (крововилив, закупорка судин головного мозку), що викликає загибель мозкової тканини.

З точки зору сучасної медицини – інсульт – це тяжке і дуже небезпечне ураження центральної нервової системи. Навіть в наші дні інсульт в багатьох випадках призводить до загибелі або важкої інвалідності хворого. Традиційна медицина знає два шляхи боротьби з інсультом: профілактика і симптоматичне лікування наслідків хвороби. Попередження інсульту (та його повторення) залежить від правильного режиму праці та відпочинку, раціонального харчування та врегулювання сну, нормального психологічного клімату в сім’ї та на роботі, cвоєчасного лікування серцево-судинних захворювань – ішемічної хвороби серця та гіпертонічної хвороби.

При наявності факторів ризику зростає необхідність прийому лікарських препаратів, які покращують мікроциркуляцію судин головного мозку, а також ліків, які попереджають гіпоксію (нестачу кисню) головного мозку.

Інсульт визнано однією із найважливіших проблем суспільного здоров’я у зв’язку з тим, що він є однією з основних причин смерті.

NSA (Національна асоціація інсульту США) розробила рекомендації із профілактики інсульту, які є актуальними для населення будь-якої країни.

«Попередити легше, ніж лікувати» – цей класичний вислів особливо актуальний для інсульту.

Фактори ризику розвитку інсульту:

Ішемічний інсульт (закупорка судин головного мозку):

Вік старше 50 років.

Артеріальна гіпертензія та нерідко супутнє надлишкове вживання кухонної солі.

Цукровий діабет.

Тимчасові порушення мозкового кровообігу.

Ожиріння і тісно пов’язані з ним переїдання та низька фізична активність.

Ішемічна хвороба серця.

Порушення серцевого ритму (фібриляція передсердь, синдром слабкості синусового вузла), незалежно від причини виникнення.

Серцева недостатність, незалежно від причини виникнення.

Звуження (вроджене або набуте) артерій, які забезпечують кровообіг мозку.

Локальне розширення на стінці (аневризма) аорти.

Тютюнопаління.

Зловживання алкоголем.

Інсульт у рідних першої лінії.

Геморагічний інсульт(крововилив у мозок):

Обумовлені різноманітними причинами зміни природної структури судин, які забезпечують кров’ю мозок.

Тривале постійне або періодичне підвищення тиску в судинах мозку (артеріальна гіпертонія, мігрень).

Зміни системи згортання крові внаслідок прийому препаратів, які розріджують кров (антикоагулянти, антиагреганти, тромболітики), захворювань крові (гемофілія, тромбоцитопенія, лейкоз).

Пухлини мозку.

Надмірне вживання алкоголю.

Вживання психостимуляторів (амфетамін, кокаїн і т.п.).

Аутоімунні запальні захворювання судин мозку (васкуліти).

Знайте свій артеріальний тиск. Перевіряти його необхідно хоча б кілька разів на рік.

Основною причиною виникнення інсульту є високий артеріальний тиск.

Якщо верхнє число (ваш систолічний артеріальний тиск) постійно вище 140, або якщо нижнє число (ваш діастолічний артеріальний тиск) постійно вище 90, обов’язково проконсультуйтесь з лікарем.

У випадку високого артеріального тиску лікар порекомендує необхідні зміни в дієті, об’єм регулярних фізичних вправ, підбере адекватне медикаментозне лікування.

Медикаментозне лікування артеріальної гіпертензії постійно удосконалюється. При правильному підборі ліків ви не будете відчувати побічних ефектів, і якість вашого життя не постраждає.

Дізнайтеся чи немає у вас миготіння передсердь або інших аритмій серця.

Миготіння передсердь – це нерегулярні серцеві скорочення, які порушують серцеву функцію і дозволяють крові застоюватись в деяких відділах серця.

Кров, яка не рухається по тілу, може згортатись з утворенням тромбу.

Скорочення серця можуть відділити весь тромб або його частину в загальний кровообіг, що може призвести до закупорки судини мозку та порушення мозкового кровообігу.

Лікар може встановити діагноз при ретельному дослідженні вашого пульсу. Миготіння передсердь, також, може бути підтверджено за допомогою електрокардіографії.

Терміново зверніться до лікаря, якщо у вас виникли проблеми з органами кровообігу.

Інсульти можуть виникнути внаслідок проблем, які пов’язані з серцем, артеріями та венами або з кров’ю, яка циркулює по ним.

Відкладення у судинах, викликані атеросклерозом чи іншими хворобами, можуть порушувати кровообіг по артеріям, які несуть кров від серця до мозку. Ці артерії розміщені на кожній стороні шиї спереду та ззаду і називаються сонними та вертебральними.

У випадку закупорки цих судин може виникнути інсульт.

При вираженій анемії та інших хворобах крові необхідно тісно взаємодіяти з лікарем для вирішення цих проблем. Перебіг цих хвороб може призводити до інсульту, тому необхідно виконувати всі рекомендації лікаря щодо їх лікування.

Хвороби кровообігу зазвичай лікуються медикаментами. Якщо лікар рекомендує вам таке лікування, чітко дотримуйтесь його рекомендацій.

Іноді виникає необхідність у проведенні оперативного втручання для корекції проблем з кровообігом – таких, як закупорка артерій.

Якщо ви палите, припиніть.

Куріння подвоює ризик інсульту.

Як тільки ви покинете курити, ризик інсульту у вас почне зразу ж знижуватись.

Через п’ять років ризик розвитку інсульту у вас буде таким же, як у людей, які не палять.

Якщо ви вживаєте алкоголь, то робіть це помірно.

Склянка вина чи пива щодня може знизити ризик розвитку у вас інсульту, якщо немає інших причин уникати вживання алкоголю.

Надлишкове вживання алкоголю підвищує ризик розвитку інсульту.

Пам’ятайте, що алкоголь може взаємодіяти з ліками, які ви приймаєте і він небезпечний  у великих дозах.

Дізнайтеся чи нема у вас підвищеного рівня холестерину.

Збільшення вмісту холестерину підвищує ризик інсульту.

Зниження рівню холестерину (якщо він був підвищений) знижує ризик розвитку інсульту.

Зниження рівня холестерину у більшості людей вдається досягти дієтою, фізичними вправами, і лише в деяких випадках необхідне медикаментозне лікування.

Якщо у вас діабет, суворо дотримуйтесь рекомендацій вашого для нормалізації рівня цукру у крові.

Наявність діабету підвищує ризики розвитку інсульту, але контролюючи рівень цукру в крові, ви зможете знизити ризик розвитку інсульту.

Лікар зможе запропонувати вам змінити стиль життя та ліки, які дозволять вам контролювати рівень цукру в крові.

Часто рівень цукру в крові може контролюватися відповідальним відношенням до харчування. Проконсультуйтеся з вашим лікарем-ендокринологом та з дієтологом щодо створення програми харчування, яка б відповідала стану хвороби, вашим потребам та вашому стилю життя.

Використовуйте фізичні вправи для підвищення вашої активності в повсякденному житті.

Щоденно займайтесь фізичними вправами.

Щоденна прогулянка протягом 30 хвилин може покращити стан вашого здоров’я та знизити ризик інсульту.

Займіться іншими видами фізичної активності, що підходять до стилю вашого життя та стану здоров’я: велосипед, плавання, танці, теніс тощо.

Рекомендується дієта з низьким вмістом солі та жиру.

Прагніть досягти щоденного збалансованого харчування з переважанням фруктів, овочів, круп та помірною кількістю тваринних жирів.

Зменшуючи кількість солі та жиру в харчуванні, ви знизите ваш артеріальний тиск та, що більш важливо, знизите ризик розвитку інсульту.

Негайно зверніться за медичною допомогою, якщо ви помітили у себе наступні ознаки порушення мозкового кровообігу:

раптова слабкість;

втрата чутливості на обличчі, в руці, нозі, особливо, якщо це на одній стороні тіла;

раптове порушення зору на одне чи обидва ока;

запаморочення, втрата рівноваги або порушення координації рухів, особливо у поєднанні з іншими симптомами, такими як порушення мови, двоїння в очах, заніміння або слабкість в у кінцівках;

раптовий, без видимої причини, сильний головний біль;

утруднення мови або розуміння простих логічних положень.