05.11.2018 — 18:22

В.Лозовий: Вважаю питання забезпечення наших сільських мешканців якісними та доступними медичними послугами одним із своїх пріоритетів

Сьогодні під головуванням Віце-прем’єр-міністра-Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка відбулася всеукраїнська відеоселекторна нарада з представниками областей, на якій обговорили  питання щодо виконання завдань з розвитку охорони здоров’я у сільській місцевості. Від Хмельниччини участь в нараді взяли голова облдержадміністрації Вадим Лозовий, його заступник Світлана Павлишина, керівники та спеціалісти профільних структурних підрозділів облдержадміністрації.

Під час наради Геннадій Зубко проаналізував темпи будівництва амбулаторій загальної практики сімейної медицини у сільській місцевості, що проводиться в рамках реалізації програми Президента України “Доступна медицина”. Як зазначив Віце-прем’єр, 86% земельних ділянок під нові амбулаторії, яких загалом має бути збудовано 513, вже відведені. Серед 11 областей, що повністю завершили цю процедуру, посадовець назвав і Хмельниччину. 291 проект отримав позитивний висновок на проектно-кошторисну документацію, по 330 розпочато процедуру тендерних торгів. По 169 проектах визначено генеральних підрядників, а 89 – вже отримали дозвіл на будівництво. До здачі у 2018 році заплановано 318 амбулаторій, і 5 з них запрацюють уже в листопаді на Кіровоградщині.

Віце-прем’єр-міністр наголосив, що реалізація програми “Доступна медицина” має бути серед пріоритетів керівників обласних адміністрацій, адже від цього залежить, як швидко мешканці сільської місцевості отримають доступ до якісних медичних послуг.

У продовження роботи Геннадій Зубко поспілкувався з керівництвом тих областей, що мають проблемні питання з будівництвом амбулаторій. Також були обговорені питання щодо темпів укладання договорів із сімейними лікарями, які будуть працювати в новозбудованих амбулаторіях, забезпечення цих медзакладів обладнанням та інтернет-зв’язком.

Окремо було порушено питання щодо завершення процесу автономізації закладів охорони здоров’я та перетворення їх у комунальні некомерційні підприємства, адже лише після цієї процедури заклад може укласти договір з Національною службою здоров’я та фінансуватися за новими тарифами відповідно до кількості укладених з сімейними лікарями угод.

Як зазначив Віце-прем’єр, наразі зафіксовано декілька випадків, коли місцева влада ігнорує необхідність процесу реформування, оскільки досі  не розпочато процедуру автономізації таких ЗОЗ. Геннадій Зубко назвав таку ситуацію  неприпустимою, адже якщо перетворення установи в комунальне некомерційне підприємство не буде проведено до кінця поточного року, у 2019 році заклад залишиться без фінансування, а отже не зможе надалі надавати медичні послуги мешканцям, які в ньому обслуговуються.

Підсумовуючи нараду, Віце-прем’єр-міністр наголосив: “Регіони мають рухатись швидше: як з точки зору оформлення земельних ділянок, так і з точки зору документації – укладання договорів з генпроектувальниками, отримання висновків експертизи, оголошення тендерів та визначення генпідрядників.”

Як повідомляють в управлінні регіонального розвитку та будівництва облдержадміністрації, яке є головним розпорядником коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості, станом на 5 листопада  по всіх населених пунктах виділено земельні ділянки під будівництво амбулаторій, укладено договори суперфіцію на передачу земельної ділянки від сільських рад або місцевих Центрів ПМСД в користування на ДП “Хмельницька обласна служба єдиного замовника”.

Розроблено проектно-кошторисну документацію з будівництва, отримано висновки державної експертизи, оголошено тендерні процедури за всіма об’єктами будівництва амбулаторій загальної практики сімейної медицини. Отримано дозвільні документи на виконання будівельних робіт на 11 об’єктів.

“Маємо вже 8 укладених за результатами завершених тендерних процедур договорів на виконання робіт з будівництва нових амбулаторій, у найближчих планах – підписання ще 19 договорів, по яких тендерні процедури перебувають на завершальній стадії. На  п’яти об’єктах уже розпочалися будівельні роботи, – прокоментував голова облдержадміністрації Вадим Лозовий. – Тримаю цей процес на контролі, адже вважаю питання забезпечення наших сільських мешканців якісними та доступними медичними послугами одним із своїх пріоритетів.”

За попередніми підрахунками загальна вартість будівництва всіх амбулаторій становить 187,5 млн.грн., з них 168,75 млн.грн. – необхідно з коштів субвенції, а 18,75 млн.грн. – з коштів місцевих бюджетів.

Нагадаємо, що в області передбачено побудувати 10 нових амбулаторій (у Білогірському, Віньковецькому, Городоцькому, Дунаєвецькому, Кам’янець-Подільському, Красилівському, Новоушицькому, Ярмолинецькому районах) та 17 будівель для діючих амбулаторій (у Волочиському, Городоцькому, Деражнянському, Дунаєвецькому, Кам’янець-Подільському, Летичівському, Полонському, Старосинявському, Теофіпольському, Хмельницькому, Чемеровецькому, Шепетівському, районах), з них  25 амбулаторій на 1-2 лікарі з житлом для лікаря та 2 амбулаторії на 3-4 лікарі без житла.

01 листопада 2018 року – Квітневська амбулаторія загальної практики сімейної медицини по вул.Cадовій, 8а, с.Квітневе Білогірського району — будівництво розпочато