07.11.2018 — 18:44

Хмельниччина стане першою областю в Україні, що матиме аналіз ресурсів для розвитку відновлюваних джерел енергії

Хмельниччина стане першою областю в Україні, що матиме аналіз ресурсів для розвитку відновлюваних джерел енергії. Методологію для аналізу розроблять активісти Хмельницького енергетичного кластера спільно з ГО «Екоклуб» у рамках проекту «Синергія дій громадськості, влади та бізнесу в форматі енергетичного кластера задля енергетичної реформи Хмельницької області».

Про це розповіли під час прес-конференції, що відбулася 7 листопада в облдержадміністрації Голова правління Хмельницького енергетичного кластеру Степан Кушнір, виконавчий директор Хмельницького енергетичного кластеру Артур Кокаревич, Андрій Мартинюк, природоохоронець, голова ради ГО «Екоклуб». Також участь в заході взяли заступник директора Департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури облдержадміністрації Андрій Грабовський, представники окремих структурних підрозділів ОДА.

Нагадаємо,  що меморандум про створення  Хмельницького енергетичного кластера був підписаний нещодавно. Об’єднати зусилля задля збереження природи та розвитку відновлювальної енергетики  домовилися представники влади, бізнесових структур, промисловців, місцевих ЗМІ,  громадських організацій та науковці області.

Сьогодні представники Хмельницького енергетичного кластера презентували громадськості свій перший проект, який реалізовуватиметься за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду “Відродження” в межах грантового компоненту проекту “Громадська синергія”. Присутніх ознайомили з основними етапами реалізації проекту  та розповіли про практичну користь, яку мають на меті отримати від його реалізації.

Як зазначив експерт з питань енергетичної політики Степан Кушнір, існуюча стратегія регіонального розвитку Хмельниччини взагалі не передбачає будь-яку діяльність в цій сфері. На часі – питання розробки нової стратегії, що має бути затверджена у 2020 році  обласною радою. Враховуючи це, активісти ставлять собі на меті проаналізувати ресурсний потенціал області, щоб на основі цього аналізу надалі підготувати пропозиції щодо розробки для області інвестиційних проектів, які б відповідали специфіці регіону та забезпечили б найбільш раціональне та ефективне використання ресурсів.

Як розповіли представники енергетичного кластера, методології, як такої, на разі немає, тому робота буде проводитися фактично “з нуля”. До методології буде включено аналіз потенціалу біомаси, вітру, сонця, інших відновлюваних джерел енергії. Перше, що для цього потрібно – отримати об’єктивні дані та опис усіх ресурсів, якими володіє Хмельницька область. Саме тому активісти прагнуть залучити до участі в цьому дослідженні якомога більше сторін та інстанцій. Також після завершення роботи усі напрацювання  будуть представлені для усіх зацікавлених сторін, аби вони могли надалі з використанням цього досвіду  провести відповідний аналіз в інших регіонах країни.

Також активісти запросили долучатися до проекту усіх, хто готовий працювати на спільну мету, адже сама ідея створення Хмельницького енергетичного кластера  – це дати можливість для реалізації ідей людям, які  потребують підтримки та налагодження контакту з бізнесом, владою, громадськістю, науковцями чи медіа.