13.11.2018 — 15:10

В. Кальніченко: Всі служби області мають розробити між собою алгоритм спільних дій на випадок надзвичайних ситуацій в осінньо – зимовий період

Сьогодні під головуванням першого заступника голови адміністрації Володимира Кальніченка відбулося засідання обласного оперативного штабу з координації дій щодо попередження та ліквідації можливих надзвичайних ситуацій в осінньо – зимовий період 2018/2019 року.

Розпочинаючи засідання, Володимир Кальніченко зазначив, що фактично область вступила в осінньо – зимовий період, і за даними Українського Гідрометцентру в ніч на 14 листопада, на Хмельниччині, очікується дощ з мокрим снігом, температура повітря вночі – 0-5 тепла, вдень – 4-9 тепла.

Тому сьогоднішнє планове засідання обласного штабу проводиться з метою розгляду питання готовності всіх служб до реагування на можливі надзвичайні ситуації.

Про стан створення цілодобових диспетчерських служб, організацію цілодобового чергування аварійних бригад доповів Сергій Дашковський, начальник управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації.

Так, з метою своєчасного усунення аварій, які виникають під час проходження опалювального сезону, на підприємствах житлово-комунального господарства області функціонує 123 аварійних бригади з особовим складом 632 чол., а також 294 од. спеціалізованої техніки. Дані бригади укомплектовані першочерговими матеріалами, які необхідні для усунення аварії, спецодягом і робочим інструментом. На період ускладнення обстановки в області додатково створено 147 бригад з особовим складом 668 чол. та 324 од. спеціалізованої техніки.

Також доповідач проінформував, що у всіх містах обласного значення при міськвиконкомах, на об’єктах водопостачання та водовідведення у районах центрах функціонують цілодобові диспетчерські служби, а також на кожному підприємстві.

Володимир Ілліч наголосив, що жителі області та міста повинні бути на 100% проінформовані про функціонування такої диспетчерської служби.

«При виникненні аварійної ситуації населення області має бути обізнане, куди йому звертатися. Усі номера телефонів мають бути діючі», – наголосив Володимир Ілліч. За його словами, сприятиме цьому широка інформаційна робота, а саме поширення інформації у пресі, розміщення відповідних оголошень в людних місцях.

Також посадовець доручив управлінню житлово-комунального господарства ОДА обстежити житловий фонд, зокрема, звернути увагу на стан дверей у під’їздах та вікон у багатоповерхівках, аби запобігти втратам тепла.

Окремо учасники засідання обговорили питання готовності Служби автомобільних доріг до роботи в зимовий період.

Так, заступник начальника Служби автодоріг у Хмельницькій області Леонід Гураль проінформував, що станом на 13.11.2018 року заготовлено 30 тис.т. піску і 4 тис.т. технічної солі, що відповідає плановим показникам. На сьогоднішній день техніка 100% готова до роботи в осінньо-зимовий період.

Директор ДП «Хмельницький облавтодор» Анатолій Дячук додав, що запаси піску і солі на сьогоднішній день становлять 47 371 тис. або 80% до плану, технічної солі – 70 вагонів або 83% до плану, що стосується пального: дизельне паливо – 30725 л, газу – 10 тис.л, бензину – 2 тис.л.

Укладено 47 договорів про залучення 80 од. техніки для розчистки місцевих доріг та 25 договорів про залучення 45 од. техніки для розчистки доріг державного значення. Продовжується робота з укладання договорів на ручну посипку.

Директор ДП «Служба місцевих автодоріг» Сергій Матус також проінформував, що на дороги місцевого значення передбачено 182 од. техніки, заготовлено 17 тис. т посипочних матеріалів, 1800 т технічної солі, встановлено 300 комплектів інформаційних та заборонних знаків зимової тематики, підготовлено 100 кг мінеральної суміші для виконання аварійно-ямкового ремонту та 40 тис. т щебеневого гіпсу.

Володимир Кальніченко звернув увагу доповідачів на необхідності передбачити можливість залучення до роботи автомобілів – тягачів для буксирування транспортних засобів на проблемних ділянках доріг, особливо на небезпечних ділянках автошляхів міжнародного значення М-12 (в районі Летичева) та Н- 03 («Тещин язик»).

Крім того, додав посадовець, на даних ділянках дороги має бути наперед зроблене усе для запобігання аварійної ситуації (накопичено посипочний матеріал, направлено рух відповідної техніки).

Також Володимир Кальніченко звернувся до представників ПАТ “Хмельницькобленерго” з проханням залучити усі сили та засоби до реагування на аварії, які можуть виникнути  на лініях електропередач протягом зими.

Разом з тим, перший заступник голови адміністрації відмітив, що місцева влада має вжити усіх заходів, аби забезпечити безперешкодний доступ працівників рятувальних служб до місць аварій. Тобто, щоб не виникло ситуації, коли служба виїхала на виклик у район, а дістатися до місця призначення не змогла через заметену дорогу. Тому всі служби мають розробити між собою алгоритм спільних дій при виникненні аварійної ситуації.

На завершення засідання, Володимир Кальніченко наголосив, що у випадках погіршення погодних умов та обстановки на дорогах області місцеві штаби повинні працювати в цілодобовому режимі.