14.11.2018 — 16:36

Антирейдерський штаб розглянув чергові звернення від землевласників

Сьогодні під керівництвом голови обласної державної адміністрації Вадима Лозового відбулося засідання «Антирейдерського штабу» – обласної робочої групи з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств.

Розпочалося засідання з розгляду звернення cелянського (фермерського) господарства «Нове життя» щодо рейдерського захоплення відділом Держгеокадастру земельної ділянки, на якій розташовані сад та будівля.

Начальник Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області Василь Василенко виклав учасникам наради суть усієї справи.

Як пояснив доповідач, усе розпочалося з того, що 23.03.2018 до Головного управління звернувся інвалід війни 3-ї групи з клопотанням стосовно надання дозволу на розроблення документації із землеустрою щодо відведення земельної ділянки розміром 2.00 га для ведення особистого селянського господарства, яка розташована за межами населених пунктів Нетішинської міської ради. Але, Головним управлінням  було надано відмову у задоволенні клопотання, у зв’язку з тим, що запитувана земельна ділянка не була включена в перелік земельних ділянок, які можуть бути передані у власність громадян в І кварталі 2018 року.

Тоді заявник оскаржив відмову Головного управління до суду і рішенням Хмельницького  окружного адміністративного суду визнано протиправною відмову та зобов’язано  Головне управління надати заявнику дозвіл на розроблення документації із землеустрою стосовно затребуваної земельної ділянки.

Відтак, на виконання рішення суду, Головним управлінням було надано дозвіл на розроблення документації із землеустрою щодо даної ділянки.

Крім того, 17.10.2018 року до Головного управління надійшли заяви 9 громадян – учасників бойових дій стосовно надання дозволу на розроблення документації із землеустрою щодо відведення земельної ділянки розміром 2.00 га для ведення особистого селянського господарства, яка розташована за межами населених пунктів Нетішинської міської ради. Згідно інформації, наданої державним кадастровим реєстратором відділу м.Нетішин міськрайонного управління у Славутському районі та м.Нетішині, запитувані земельні ділянки відносилися до земель державної власності сільськогосподарського призначення  та відсутні будь – які підстави для відмови громадянам у наданні дозволу на розроблення документації із землеустрою.

Тому наказами Головного управління надано дозволи зазначеним громадянам  на розроблення документації стосовно земельних ділянок.

Стосовно твердження голови СФГ «Нове життя», що земельна ділянка віднесена до земель колективної власності,  сад був розпайований як майно і його вартість включена в майнові паї, то начальник Головного управління зазначив, що в Головному управлінні відсутня будь-яка інформація про розпаювання багаторічних насаджень як майнових паїв між членами КСП.

Крім того, додав доповідач, багаторічні насадження не є об’єктами нерухомого майна, яке неможливо відділити  від земельної ділянки, тому наявність на земельній ділянці зелених насаджень, не може бути підставою для відмови громадянам у наданні дозволу на розроблення документації із землеустрою.

Щодо наявності на земельній ділянці будівлі, доповідач пояснив, що при розгляді заяв громадян, враховуючи інформацію надану районним відділом, Головному управлінню не було відомо про наявність будь-яких об’єктів нерухомого майна на зазначеній ділянці. У разі наявності на земельній ділянці капітальної будівлі, розробник документації із землеустрою зобов’язаний зазначити відомості про такий об’єкт в проекті землеустрою, докласти до проекту землеустрою правовстановлюючі документи на об’єкт нерухомого майна і такий проект землеустрою підлягає погодженню з відповідним відділом архітектури. В іншому випадку, проект землеустрою не може бути затверджений відповідним  органом влади.

Заслухали учасники засідання і заявника – голову селянського (фермерського) господарства «Нове життя». За його словами, фермерське господарство має державний акт на постійне землекористування даною земельною ділянкою, який був виданий 1951 році та підтверджений 1990 році. Заявник представив учасникам засідання усі необхідні документи, які на його думку підтверджують право на користування землею.

Заслухавши інформацію начальника Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області та заявника, члени оперативного штабу рекомендували призупинити вчинення будь – яких дій стосовно даної земельної ділянки, допоки усі обставини по справі не будуть з’ясовані.

Також голова адміністрації нагадав заявнику про його право звернення до суду, але  наголосив, що першочергово необхідно привести у відповідність юридичну складову документів фермерського господарства.

Крім того, було рекомендовано Головному управлінню Держгеокадастру у Хмельницькій області здійснити перевірку фактів, викладених у зверненні СФГ «Нове життя», в частині дотримання вимог земельного законодавства відповідними посадовими особами.

В продовження засідання, присутні заслухали інформацію щодо результатів проведеного Головним управлінням Держгеокадастру у Хмельницькій області дисциплінарного провадження, відкритого щодо посадової особи відділу Держгеокадастру у Теофіпольському районі.

Василь Василенко підтвердив, що, наказами Головного управління Держгеокадастру 10-ти громадянам було надано дозвіл на розроблення документації із землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність за межами населених пунктів Поляхівської сільської ради Теофіпольського району. Проекти даних наказів підготовлено з врахуванням інформації щодо земельної ділянки, наданої Державним кадастровим реєстратором і відділом у Теофіпольському районі.

Як пояснив доповідач, згідно з наданою інформацією земельні ділянки відносились до земель державної власності сільськогосподарського призначення із цільовим призначенням – для ведення особистого селянського господарства. Попередньо зазначено цільове призначення – для сінокосіння і випасання худоби, та здійснено виправлення з проставлянням печатки районного відділу.

Відтак, зазначені дії свідчать про те, що відповідними посадовими особами відділу неналежним чином перевірено інформацію про цільове призначення запитуваних земельних ділянок, і в результаті чого надано Головному управлінню інформаційні довідки з виправленими даними.

Викладене свідчить про наявність в діях посадових осіб відділу дисциплінарного проступку, а саме неналежного виконання посадових обов’язків.

Проте, відповідно до ч. 3 ст. 65 Закону України «Про державну службу» державний службовець не може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності, якщо минуло шість місяців з дня, коли керівник державної служби дізнався або мав дізнатися про вчинення дисциплінарного проступку, не враховуючи час тимчасової непрацездатності державного службовця чи перебування його у відпустці, або якщо минув один рік після його вчинення або постановлення відповідної окремої ухвали суду. Таким чином, в даному випадку, до посадових осіб відділу не може бути застосовано дисциплінарне стягнення, оскільки минув один рік після його вчинення.

Також, в ході проведення перевірки встановлено, що дана посадова особа відділу Держгеокадастру у Теофіпольському районі не вперше вчиняє аналогічні порушення.

Відтак, наказом Головного управління за неналежне виконання своїх посадових обов’язків, актів органів державної влади, наказів (розпоряджень) та доручень керівників, прийнятих у межах їхніх повноважень, до начальника відділу було застосовано дисциплінарне стягнення у виді догани.

Заслухавши доповідь, члени робочої групи одноголосно висловили думку, що дисциплінарне стягнення у виді догани – це не той вид покарання, на який заслуговує посадовець.

«До таких державних службовців необхідно застосовувати більш серйозні заходи впливу, щоб було повчально іншим посадовим особам. Такі люди не мають працювати в державних органах, оскільки в результаті їхніх неправомірних дій страждають невинні люди», – наголосив голова адміністрації Вадим Лозовий.

Відтак, Головному управлінню Держгеокадастру доручено провести більш детальну перевірку по виконанню службових обов’язків щодо даної посадової особи.

Також на засіданні було розглянуто питання щодо вжитих Головним управлінням Національної поліції в Хмельницькій області заходів для встановлення всіх обставин справи, викладених у зверненні співвласника ПП «Вигода», в тому числі щодо накладення, в рамках кримінального провадження, арешту на майно ПП «Вигода».

За результатами розгляду питань порядку денного, враховано всі пропозиції та зауваження, які зафіксовані в протоколі засідання.