16.11.2018 — 10:19

Онлайн-засідання Комітету забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури

Про створення безперешкодного доступу до об’єктів соціальної інфраструктури та новації державних будівельних норм йшлося на онлайн-засіданні Комітету забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури, яке відбулося 15 листопада за участю Віце-прем’єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка, Голови Ради «Благодійного фонду Петра Порошенка» Марини Порошенко, Уповноваженого Президента України з прав людей з інвалідністю Валерія Сушкевича, народного депутата України VIII скликання – представника Президента України у Верховній Раді Ірини Луценко, а також представників областей України.

Від Хмельниччини участь у засіданні взяли заступник голови обласної державної адміністрації Світлана Павлишина, представники профільних структурних підрозділів облдержадміністрації та громадських організацій.

У ході засідання відзначено, що створення безперешкодного життєвого середовища для людей з різними потребами є одним із важливих завдань для втілення на території всієї України. Під час засідання було розглянуто положення остаточної редакції проекту державних будівельних норм України на заміну ДБН В.2.2.-17:2006 «Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення».

За словами Марини Порошенко, основна відмінність оновлених ДБН полягає в тому, що вони побудовані на основі принципів універсального дизайну та розумного пристосування. «Цей документ стосується усіх маломобільних груп населення – з порушенням опорно-рухового апарату, з порушеннями зору, слуху та інших нозологій. Наприклад, для незрячих чи осіб з порушеннями зору в проекті ДБН прописано обов’язкове проектування  тактильних і візуальних елементів доступності й аудіопокажчиків. Або для осіб з порушенням слуху будуть запроваджені додаткові системи звукопідсилення й світлові табло, чи організовано сурдопереклад та субтитрування»,- розповіла вона.

Пропозиції Українського товариства глухих в частині вимог до проектування будівель і споруд громадського призначення із врахуванням потреб осіб з порушеннями слуху враховано. Тепер справа за механізмом реалізації і не тільки на стадії проектування нових будівель, а й врахування для будівель громадського призначення, які вже введені в експлуатацію.Зазначені ДБН міститимуть реальні приклади для втілення на практиці. Протягом 10 днів регіони матимуть змогу надати власні пропозиції до ДБН.

За інформацією відділу містобудування та архітектури облдержадміністрації