24.11.2018 — 18:53

 85 роковини Голодомору: Ми пам’ятаємо. Ми сильні

Сьогодні, 24 листопада, Україна та світ вшановують пам’ять мільйонів жертв Голодомору 1932-33 років.

Голодомор –  акт геноциду Українського народу, здійснений керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР у 1932-1933 роках, шляхом організації штучного масового голоду, що спричинив загибель мільйонів українців у сільській місцевості на території Української РСР та Кубані, де переважну більшість населення становили українці, з метою придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян.

Через насильницьке вилучення продовольства, блокаду сіл та цілих районів, заборону виїзду за межі охопленої голодом України, згортання сільської торгівлі, репресії щодо незгодних тоталітарна система створила для українців життєві умови, розраховані на їхнє фізичне знищення. Така політика режиму – злочин проти людяності, який відповідає Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року про запобігання злочину геноциду і покарання за нього.

Цьогоріч, національні пам’ятні заходи проходять під гаслом «Ми пам’ятаємо. Ми сильні».

Щоб згадати і вшанувати всіх, хто став жертвами цієї загальнонаціональної трагедії, представники влади області та міста,  духовенство, члени товариства політичних в’язнів та репресованих, військовослужбовці, громадськість пройшли скорботною ходою від Майдану Незалежності до пам’ятника “Ангел скорботи”.

Учасники ходи принесли до пам’ятника квіти, пашницю, запалені свічки на вічну пам’ять і покій загиблих. О 16-00 всі присутні приєдналися до загальнонаціональної хвилини мовчання, а потім разом із священиками помолились за упокій душ та вічну пам’ять жертв голодоморів та політичних репресій.

Також жителі Хмельниччина вчергове провели Всеукраїнську акцію «Запали свічку», і з настанням темряви запалили і поставили свічки на підвіконня – на знак скорботи і пам’яті про мільйони загублених життів наших співвітчизників.

Довідково:

Голод – зброя масового біологічного знищення українців. Він на довгі десятиліття порушив природний та політичний розвиток українців як спільноти, призвів до морально-психологічних змін у свідомості нації, наслідки цієї катастрофи відчуваються і понині.

Визнання Голодомору 1932 –1933 років геноцидом Українського народу законодавчо закріплено Законом України “Про Голодомор 1932 – 1933 років в Україні”, ухваленим Верховною Радою України 28 листопада 2006 року.

У четверту суботу листопада в Україні на підставі Указів Президента  № 1310/98 та № 431/2007 відзначається День пам’яті жертв Голодомору.

За менш, ніж календарний рік, в Україні загинули мільйони людей. На жаль, страшні обставини злочину та свідома заборона ведення статистики смертності унеможливлюють встановлення точної кількості й вичерпного поіменного списку жертв.

Перші підрахунки загиблих з’явились ще у 1933-му році. Вже тоді називали цифри: 7 і навіть 9 мільйонів померлих від штучного організованого голоду. Оцінки  сучасних дослідників також заочно різняться – від 1,8 до 7 і навіть 10 мільйонів жертв.

Аналіз етнічного складу прямих демографічних втрат свідчить, що було  вчинено вбивство голодом саме етнічних українців – втрати українців в  тогочасних межах УРСР становлять 3 мільйони 597 тисяч осіб, або 91,2 % від загальної кількості прямих втрат.