28.11.2018 — 16:37

Підсумки фінансово-господарської та творчої діяльності обласних театрально-концертних установ області

27 листопада, під час розширеного засідання колегії обласної державної адміністрації, заступник начальника управління культури, національностей, релігій та туризму облдержадміністрації – начальник відділу Валентина Лукашук проінформувала про підсумки фінансово-господарської та творчої діяльності обласних театрально-концертних установ області.

Як зазначила доповідач, за звітний період обласними театрально-концертними установами прове­дено 1188 концертів та вистав, які відвідали 219 тис. глядачів, отримано доходів від основної діяльності на суму 3848,2 тис. гривень. У порівнянні з 2014 роком доходи обласних театрально-концертних установ від основної діяльності збільшилися на 2433,7 тис. гривень.

Так, знаковою подією у мистецькому житті Хмельниччини став IХ Міжна­родний фестиваль камерної музики “Хмельницький камер фест” за участю музикантів з Австрії, Швейцарії, Бельгії, Польщі, Німеччини, США, Китаю. Вражаючою сторінкою фестивалю став концерт видатного композитора сучасності Мирослава Скорика, лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка, народного артиста України, Героя України.

Одним із престижних проектів України, справжнім святом скрипкового мистецтва став Міжнародний конкурс скрипалів “ProArt-2018”, який об’єднав обдаровану молодь з різних куточків України, Білорусі та Німеччини.

З нагоди відзначення Дня Європи в Україні у Хмельницькому Молодіж­ному парку вперше прозвучав концертний варіант опери “Чарівна флейта” В.А. Моцарта.

“Реквієм” В.А. Моцарта на сцені обласної філармонії – це ще одна яскрава сторінка мистецьких досягнень концертної організації, прекрасний дарунок шанувальникам світової музичної класики.

Вже традиційно обласна філармонія активно підтримує творчих обда­рованих дітей, представляючи унікальну можливість творчого зростання, розширення і збагачення виконавського досвіду, формування професійних якостей, активізації творчого потенціалу. За участю талановитих дітей з України та симфонічного оркестру обласної філармонії відбувся Міжнародний проект Дениса Северина “ArtCello”.

Продовжує діяльність Дитяча філармонія, яку створено при обласній філармонії з метою реалізації завдань програми дитячих мистецьких шкіл області, залучення широкого кола учнів до концертної діяльності, виявлення талановитих юних музикантів.

Активно проводилося співробітництво та обмін гастролями між філар­монією, творчими колективами України та зарубіжними виконавцями.

За словами Валентини Сергіївни, такий напрям діяльності забезпечив підтримку і стимулювання профе­сійного рівня колективів і виконавців філармонії, сприяв обміну досвідом прогресивних вітчизняних і закордонних виконавських шкіл.

Крім того, за звітний період обласною філармонією проведено 426 концертів, які відвідали 102,4 тис. глядачів, отримано доходів від основної діяльності на суму 1524,1 тис. гривень.

Так, 80-й концертний сезон Хмельницької обласної філармонії  спрямовано на пропаганду української національної музичної культури.

З нагоди відзначення Дня захисника України та Дня українського ко­зацтва відбувся концерт академічного ансамблю “Козаки Поділля” під назвою “Пісні української звитяги”, присвячений  80-річчю колективу.

Свій ювілей Хмельницька обласна філармонія відзначила масштабною подією – подільській публіці було представлено прем’єру відомої української опери “Богдан Хмельницький” за мотивами Костянтина Данькевича. В опері було задіяно кращі творчі сили філармонії: академічний симфонічний оркестр (ху­дожній керівник Тарас Малик, головний диригент, заслужений діяч мис­тецтв України Сергій Леонов); хор, балет та дитяча студія академічного ансамблю пісні і танцю “Козаки Поділля” (художній керівник ансамблю Степан Дробіт), сузір’я блискучих хмельницьких солістів, а також запрошених артистів з Києва та Луцька.

На сьогодні обласний академічний музично-драматичний театр імені М. Старицького взяв курс на інтенсивне удосконалення театрального процесу, ефективність організації праці підрозділів та повної зайнятості акторської трупи.

Зокрема, підготовлено низку тематичних музично-поетичних та концертних про­грам на відзначення державних свят, здійснено підготовку та показ 5 прем’єр­них вистав.

З 01 жовтня 2018 року на базі театру відкрито хореографічну студію, яку відвідує 18 дітей.

Творча трупа театру взяла участь у ХIII фестивалі комедії “Золоті оплески Буковини” з музичною комедією на 2 дії “Собака на сіні” Лопе де Вега та у ХVI Всеукраїнському фестивалі “Тернопільські театральні вечори. Дебют” з комедією “Скупий” за мотивами твору Ж.-Б. Мольєра.

Здійснено гастролі у м. Житомир з хореографічною виставою “Есме­ральда” за мотивами твору В. Гюго “Собор Паризької Богоматері” та у м. Могилів-Подільський Вінницької області з виставою “За двома зайцями” М. Старицького.

Надходження від вистав діючого репертуару обласного академічного музично-драматичного театру імені М. Старицького становили 1042,2 тис. гривень. Здійснено показ 187 вистав, які переглянуло 47,5 тис. глядачів.

Діяльність обласного академічного театру ляльок спрямовано на всебіч­ний розвиток та виховання дитини. Значна увага приділяється роботі на селі, у школах-інтернатах та дитячих будинках. З початку року безкоштовно переглянули вистави 5377 дітей із малозабезпечених сімей, дітей воїнів АТО та переселенців, діти-інваліди, діти-сироти.

Проведено 4 майстер-класи: по розпису дитячої дерев’яної іграшки з народним художником, членом Національної спілки художників України, Семеном Тлустим по розпису традиційної глиняної іграшки, з ви­готовлення оберегів-мотанок та “Розпиши собі писанку”.

Під час закриття 48 театрального сезону у театрі проведено нагород­ження переможців конкурсу “Театр очима глядачів” та “Відкритий мікрофон”.

Перед відкриттям нового театрального сезону облаштовано малу сцену та презентовано виставу “Бебі-бум! Запрошуємо”.

Театр брав активну участь у міжнародних та всеукраїнських фестивалях, зокрема: XXVII Міжнародному фестивалі “Слов’янський базар” (м. Вітебськ, Білорусь); XXIII Міжнародному ляльковому фестивалі “Два замало, три – недостатньо” (м. Пловдів, Болгарія); V Всеукраїнському фестивалі театрів ля­льок “Лялькова веселка-2018” (м. Запоріжжя); XV Міжнародному театраль­ному фестивалі монодрам “Марія” (м. Київ); ІІІ Міжнародному фестивалі театрів ляльок “Дніпро Паппет Фест” (м. Дніпропетровськ).

Відкриття 49-го театрального сезону розпочато прем’єрою вистави “Лікар Ай-Болить” та “Ослик-Мафін”.

За звітний період цим закладом проведено 575 вистав, які відвідали 69,1 тис. глядачів. Усього від продажу квитків отримано 1281,9 тис. гривень.

Незважаючи на обме­женість фінансування проведено низку необхідних першочергових заходів щодо забезпечення господарської діяльності обласних театрально-концертних установ. Зокрема, обласному академічному музично-драматичному театрі імені М. Старицького придбано 16 комплектів обладнан­ня для управління театральним світлом (комплектуючі до димерних блоків) на 460,0 тис. гри­вень.

Обласною філармонією освоєно кошти 737,2 тис. грн з обласного бюд­жету на проведен­ня капітального ремонту малої зали.

Голова обласної державної адміністрації Вадим Лозовий наголосив на необхідності продовжувати проведення культурологічних заходів, спрямованих на створення позитивного іміджу регіону, а також сприяти забезпеченню господарської діяльності обласних територіально-концертних установ, створенню умов для їх повноцінного функціонування.