29.11.2018 — 18:09

Хмельницькій міській дитячій лікарні – 70

29 листопада у музично-драматичному театрі ім. М. Старицького відбулися урочистості з нагоди 70-річчя Хмельницької міської дитячої лікарні. З поважним ювілеєм працівників медичного закладу вітали високопосадовці та вдячні батьки звичайних пацієнтів.

Заступник голови облдержадміністрації Світлана Павлишина у вітальному слові наголосила, що лікарі ХМДЛ не лише лікують маленьких пацієнтів, а й допомагають батькам ставати мудрішими у ставленні до своїх дітей. Світлана Андріївна побажала переймати та шанувати досвід ветеранів, а також стати найпрестижнішим серед медичних закладів області і щоб тут завжди відроджувалася надія та посмішка. Також вона  вручила Почесні грамоти та подарунки облдержадміністрації та  обласної ради кращим працівникам галузі.

В свою чергу, директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Яків Цуглевич зазначив, що розвиток міської дитячої лікарні протягом усіх 70-ти років не зупиняється ні на мить. За попередні роки у лікарні відбулося багато змін на краще, але не змінилося прагнення медичних працівників допомагати маленьким пацієнтам. Тут неодноразово доводили: готові боротися за життя та здоров’я своїх маленьких пацієнтів. Вкотре у цьому пересвідчилися у 2017-му, коли вдалося врятувати дітей, які захворіли на правець.

Яків Миколайович наголосив, що хоча Хмельницька міська дитяча лікарня – це багатопрофільний заклад вторинної допомоги Хмельницького, проте лікують тут мешканців зі всієї області. 8 із 10 відділень лікарні працюють як відділення обласного значення. Протягом останніх років значно збільшилась кількість пролікованих дітей, які народилися з малою та екстремально малою масою тіла.

 

Директор підкреслив, що Департамент охорони здоров’я пишається таким відповідальним закладом, в якому працюють професіонали своєї справи. Це не лише лікарі, але й середній та молодший медичний персонал, котрі допомагають дітям одужати, зігріваючи їх материнською любов’ю.

Крім того, в міській дитячій лікарні успішно виконують оперативні втручання у новонароджених дітей з приводу атрезії стравоходу, діафрагмальної кили, вроджених вад розвитку ШКТ. У закладі проводять парентеральне живлення новонароджених, в т.ч. передчасно народжених з низькою та наднизькою масою, також новонароджених, оперованих з приводу вроджених вад розвитку, проблеми респіраторної підтримки.

До того ж, заклад повсякчас підтримує стратегію Всесвітньої організації охорони здоров’я та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) з підтримки грудного вигодовування та впровадження новітніх технологій в практиці догляду і лікування новонароджених дітей. Хмельницька міська дитяча лікарня однією з перших серед дитячих лікарень України отримала звання «Лікарня, доброзичлива до дитини». За вагомий внесок у розвиток іміджу охорони здоров’я України цей заклад удостоєний звання «Флагман вітчизняної медицини».

У центрі реабілітації «Турбота», що діє в поліклінічному відділенні, щороку проходять лікування понад 500 дітей віком від 0 до 18 років. Тут використовують комп’ютерні технології для дистанційної роботи з сім’ями, які опікуються дітьми-інвалідами. З підлітками міська дитяча лікарня працює на засадах «дружніх до молоді».

Яків Миколайович додав, що цей згуртований колектив на чолі з головним лікарем Наталею Зимак-Закутньою готовий до будь-яких реформ. Посадовець подякував за сумлінну працю, терпіння, відданість професії і щоденну турботу про дітей.

Також директор Департаменту вручив для потреб ХМДЛ 2 електрокардіографи 6-канальних, відзначив почесними грамотами ДОЗ колективи відділень та окремих працівників лікарні.

Начальник управління охорони здоров’я Хмельницької міської ради Борис Ткач повідомив, що заклад постійно оновлюється не лише в плані ремонтів та обладнання, а й персоналу, який переймає неоціненний досвід у ветеранів та з ентузіазмом включається в роботу. Він розповів, що рішенням виконкому Хмельницької міської ради в обласному центрі розпочинається процес автономізації вторинної ланки. Тому оргтехніка, яку лікарні подарували з нагоди 70-річного ювілею, буде доречною.

Протягом святкового вечора зі сцени на адресу ювілярів лунало багато щирих подяк та вітань. Хмельницька міська дитяча лікарня, в свою чергу, привітала своїх ветеранів та благодійників, які повсякчас допомагають закладу. Настрою усім присутнім додав святковий концерт.

Хмельницький обласний Центр здоров’я.