04.12.2018 — 12:05

Управління Держпраці: інспекторам праці об’єднаних територіальних громад наголошено на посиленні роботи щодо здійснення контрольних функцій у сфері праці

За ініціативи управління Держпраці у Хмельницькій області та за підтримки Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації відбувся практичний семінар для інспекторів праці органів місцевого самоврядування щодо здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю. На порядку денному – результати роботи щодо здійснення контрольних функцій у сфері праці інспекторами праці органів місцевого самоврядування.

Начальник Управління Держпраці у Хмельницькій області Олексій Глушаков звертаючись до присутніх зазначив: «На сьогодні уже 41 інспектор праці ОТГ Хмельниччини має відповідні посвідчення для реалізації повноважень у сфері праці та повинні продемонструвати результат своєї роботи. Однак,  інспектори праці ОМС Хмельниччини обмежуються в роботі лише проведенням несистемної інформаційно-роз’яснювальної роботи з працівниками і роботодавцями, або здійсненням простих відвідувань по моніторингу стану дотримання законодавства про працю. Зокрема, за десять місяців поточного року інспекторами праці ОТГ проведено 1071 відвідування та 66 інспекційних відвідувань по контролю за додержанням законодавства про працю. Попри це, основна увага інспекторів праці має бути зосереджена на роботі з легалізації трудових відносин, виявлення неоформлених працівників, проведенні з цих питань контрольних заходів, а також притягненню роботодавців-порушників до відповідальності. Як свідчать звітні дані інспекторів праці ОМС за 10 місяців проведено лише 12 інспекційних відвідувань з питань легалізації трудових відносин, з них на двох встановлені порушення щодо недотримання строків подання повідомлень до органів ДФС, і лише на одному виявлено факт використання праці одного неоформленого працівника».

 Увагу інспекторів праці ОТГ акцентовано на повноті проведення інспекційних відвідувань, типових помилках під час подачі звітів та Порядку реєстрації інспекційних відвідувань тощо.

На завершення семінару-практикуму Олексій Глушаков закликав інспекторів праці ОТГ активізуватись та посилити роботу щодо виявлення «тіньової» зайнятості та незадекларованої праці. Додавши, що тільки спільна активна щоденна та скоординована робота інспекторів праці громад Хмельниччини та управління Держпраці сприятиме легалізації трудових відносин та детінізації заробітної плати.