13.12.2018 — 12:50

14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Відповідно до  Указу Президента, починаючи з 2006 року, цього грудневого дня українці вшановують тих, хто ціною героїчних зусиль, а подекуди і власного життя, зумів зупинити ядерного монстра. Обрана вона була не випадково, адже саме цього дня, 32 року тому, відбулася здача в експлуатацію об’єкту «Укриття» – саркофагу, котрий забезпечив зберігання радіоактивних відходів на аварійному четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. Зруйнований реактор перестав бути джерелом радіоактивного забруднення навколишнього середовища. Таким чином, цього дня було поставлено умовну крапку в боротьбі з чорнобильським лихом.

 

Чорнобильська катастрофа – найбільша за всю історію ядерної енергетики. В житті українців Чорнобиль є незаживаючою раною болю і втрат. Масштаби лиха та важкість наслідків стали найтяжчими в історії нашої планети. Героїзм ліквідаторів врятував мільйони життів, врятував світ.  Ціною свого життя і здоров’я, під великими дозами опромінення вони  зупинили невидимого і дуже підступного ворога. Більше 6 тисяч подолян, одні з перших кинулись на ліквідацію аварії. На жаль, не всі вийшли з того пекла живими, багатьох не стало згодом.

Напередодні цієї дати у Хмельницькому відбулися меморіальні заходи, які розпочалися з мітингу-реквієму біля пам’ятника «Героям-пожежникам, які врятували світ від ядерної катастрофи». Схилити  голови перед подвигом учасників ліквідації наслідків катастрофи на ЧАЕС та покласти квіти прийшли учасники тих буремних подій, представники влади області та міста, силових структур, громадськості. Присутні поклали квіти до пам’ятника та вшанували пам’ять загиблих ліквідаторів хвилиною мовчання, після чого запалили свічку пам’яті у Каплиці Неопалимої Купини.

Після спільної молитви відбулося урочисте зібрання в обласному науково-методичному центрі культури і мистецтв. Вітаючи героїв-чорнобильців, заступник голови облдержадміністрації Світлана Павлишина зазначила: “Безпека народу України – одне з найголовніших завдань нинішньої влади. Як відомо, в 2016 році встановлено новий захисний саркофаг над 4 енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції. Незабаром очікуємо введення його в експлуатацію. Це один з важливих етапів перетворення зони Чорнобильської АЕС на екологічно безпечну систему. Сьогодні задіюються значні ресурси на подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, на соціальну підтримку ліквідаторів і потерпілих. Ми робимо все можливе, щоб кожна родина, яка захистила світ від катастрофи та яка постраждала, відчула допомогу і турботу.”

Світлана Андріївна щиро подякувала ліквідаторам аварії на ЧАЕС за мужність і відвагу, завдяки яким, без перебільшення, вони врятували світ. Посадовець побажала усім мирного неба, доброго здоров’я, сімейного затишку, щастя, добра і злагоди та вручила відзнаки облдержадміністрації.

Відповідно до розпорядження голови Хмельницької обласної державної адміністрації, Лозового Вадима Миколайовича, за мужність та самопожертву, виявлені під час ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та з нагоди Дня вшанування учасників лікві­дації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, нагороджено Почесною грамотою обласної державної адміністрації та подарунком:

АБРАФІКОВА Геннадія Леонідовича (м. Славута)

БЕДНАРСЬКОГО Олексія Альбіновича (м. Деражня)

БОВУ Геннадія Олександровича (м.Дунаївці)

ВАСИЛЬЧУКА Володимира Олександровича (м. Нетішин)

ГУРОВСЬКОГО Віктора Антоновича (смт.Білогір’я)

ОСТРОВСЬКОГО  Анатолія Васильовича (смт.Понінка)

СЛЮСАРЕНКО Наталію Павлівну (м. Волочиськ)

СОБОЛЬ Лідію Юріївну (м. Хмельницький)

СТОЙКА  Анатолія Миколайовича, водія автотранспортних засобів автотранспортного відділення групи автотранспортного забезпечення частини забезпечення та обслуговування Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС України в області,

ХОМЕНКА Василя Миколайовича (Хмельницький район)

ЯКИМОВА Михайла Григоровича (с. Пасічна Старосинявського району)

ЯРЕМЕНКА Миколу Івановича(смт. Ярмолинці)

А також оголошено Подяку:

БЕХУ Володимиру Степановичу (смт.Ярмолинці)

БІДЮКУ Аліму Івановичу, полковнику служби цивільного захисту у відставці, колишньому помічнику начальника зміни оперативного відділу оперативно-координаційного центру Головного управління МНС України в  області,

БІЛЬОВСЬКОМУ Івану Володимировичу (м. Ізяслав)

ДЕМЕДЮКУ Володимиру Федоровичу (с. Олійники Теофіпольського району )

КАЩИШЕНУ Анатолію Панасовичу (м. Хмельницький)

МАХОВСЬКОМУ Леоніду Олексійовичу (м. Старокостянтинів)

ФІЛОНІКУ Валентину Миколайовичу (м. Шепетівка)

На завершення учасники зустрічі поклали квіти до пам’ятного знака «Героям та жертвам Чорнобиля»