21.12.2018 — 12:44

Вадим Лозовий: Ми відкриті та готові до співпраці для об’єднання зусиль з покращення екологічного стану річок

У Хмельницькому Голова Держводагентства Ірина Овчаренко провела засідання колегії відомства, у якому взяли участь представники з усіх областей України. Привітав учасників заходу голова облдержадміністрації Вадим Лозовий.

Як зазначив Вадим Миколайович, збереження водних ресурсів області, забезпечення населення якісною питною водою, вирішення питань раціонального водокористування – це пріоритети в роботі обласної влади.

“Природа Хмельниччини багата на водні ресурси, а наше завдання – зробити все можливе, щоб їх зберегти. Тому питанням екології та покращення екологічного стану річок в облдержадміністрації приділяється значна увага. Так, у 2018 році на реалізацію природоохоронних заходів було виділено понад 60 млн. гривень. Окрема увага приділяється проблемним питанням питної води та реконструкції очисних споруд Хмельниччини. Але, на жаль, проблемних питань достатньо.  Перш за все, це неефективна робота  очисних споруд  підприємств та комунального господарства міст та селищ. – додав очільник області. – Так, вже тривалий час працюємо над вирішенням ситуації із  Понінківською картонно-паперовою фабрикою. Це питання перебуває на моєму особистому контролі. Також ми постійно стикаємося із проблемою втрати води при її транспортуванні, а також  незадовільною роботою  каналізаційних очисних споруд. Покращити ситуацію можна лице шляхом їх реконструкції. І ми над цим працюємо. Наприклад, на сьогодні на завершальній стадії перебуває проект з реконструкції очисних споруд в м.Полонне, також фінансуються проекти з реконструкції водогону та очисних споруд Дунаєвець, Віньковець та Летичева. Ми відкриті та готові до співпраці для об’єднання зусиль з покращення екологічного стану річок.”

Ірина Овчаренко відзначила, що чи найважливішим є те, що обласна влада не боїться відкрито говорити  про існуючі проблеми  та вести діалог з усіма зацікавленими сторонами, адже вирішити такі масштабні та різнопланові питання можна лише об’єднавши зусилля влади усіх рівнів, бізнесу та громадськості.

У ході роботи учасники засідання обговорили декілька важливих питань. Так, Голова Держводагентства поінформувала про виконання водогосподарською галуззю у 2018 році визначених Урядом завдань, зокрема, щодо впровадження європейських підходів в управління водними ресурсами.

Очільниця відомства зазначила, що наразі основні питання щодо напрацювання необхідного законодавства є завершеними.

Інституційні зміни у водній  сфері вже відбулися, зокрема, утворено сучасні басейнові управління та регіональні офіси водних ресурсів. Започаткували роботу демократичної європейської платформи для узгодження необхідних водних питань – басейнові ради. Відкрили реальний доступ до інформації про якісний стан води. Раніше для пересічного громадянина ця інформація була недоступною. Розпочато ведення державного обліку поверхневих вод – водний кадастр.

“Кожна прогресивна держава має володіти достовірною інформацією про наявність водних ресурсів, для ефективного управління ними. Вже є детальна інформація про річки довжиною понад 10 км. Але це тільки початок. Найближчим часом планується доповнення інформацією про водосховища, водогосподарські об’єкти та інше,” – наголосила Ірина Овчаренко.

Також вона повідомила, що виводяться в площину прозорості дозволи на спецводокористування, адже вже розроблена тестова версія Е-дозволу.

“Ми стали першими бюджетними установами, які запровадили енергосервісні контракти. Це дасть змогу зекономити кошти на оплату за використану електроенергію та оновити обладнання гідротехнічних споруд,” – продовжувала Ірина Овчаренко.

“Отже, до питань покращення якості води необхідно підходити комплексно і виважено. Об’єднавши зусилля всіх зацікавлених сторін, дотичних до води в Україні, реально можна не тільки змінити екологічну свідомість громадян, а й реально досягти “доброго” стану вод”, – завершила Голова Держводагентства.