03.01.2019 — 17:21

Міністерство охорони здоров’я інформує  

Міністерство охорони здоров’я України, у зв’язку з численними запитами щодо порядку використання вакцини для профілактики кору паротиту, краснухи для проведення щеплень контингентам різних вікових груп повідомляє.

Щеплення проводиться з розрахунку аби кожна особа отримала дві дози вакцини за життя. Мінімальний інтервал між двома щепленнями для профілактики кору має складати щонайменше 1 місяць.

Щепленню підлягають особи, які:

не мають зазначеного в медичній документації перенесеного кору;

або, не мають зазначеного в медичній документації двох щеплень для профілактики кору (відсутні 2 дози, або є 1 доза щеплення проти кору);

або, мають негативні результати лабораторного обстеження щодо наявності антитіл до збудника кору;

та, не мають протипоказань, що зазначені в інструкції для медичного застосування вакцини для профілактики кору, паротиту, краснухи.

Жінкам, які планують вагітність слід уникати вагітності не менше ніж один місяць після щеплення вакциною для профілактики кору, паротиту та краснухи.

1.Щеплення для профілактики кору дорослим проводиться одноразово комбінованою вакциною для профілактики кору, паротиту, краснухи.

Терміни введення вакцини проти кору, паротиту, краснухи особам які перебували в осередку з хворими на кір бажано в перші 72 години від часу контакту.

2.У разі, якщо минуло 72 години від часу контакту з хворим на кір, у випадку відсутності клінічних симптомів кору слід провести вакцинацію для профілактики кору, паротиту, краснухи як найшвидше, що забезпечить імунітет на майбутнє у випадку інфікування.

3.До груп професійного ризику, які підлягають обов’язковому щепленню  для профілактики кору, відносяться: медичні працівники, працівники освітніх закладів та немедичні працівники закладів охорони здоров’я, представники силових структур (МВС, Міноборони, СБУ, Національна поліція, Національна гвардія, Прикордонна служба, служба охорони), а також – студенти навчальних закладів.

Першочергово щепленню підлягають особи з груп професійного ризику, які перебували в контакті або в осередку з хворими на кір.

4.Щеплення вакциною для профілактики кору, паротиту та краснухи не проводиться вагітним жінкам. Ненавмисна вакцинація вагітних жінок, які не знали про свою вагітність, вакцинами для профілактики кору, епідемічного паротиту та краснухи, не повинна бути причиною для переривання вагітності.

5.У районах з високим ризиком захворювання, рекомендований вік введення першої дози вакцини може бути перенесений на дев’ять місяців. За подібних обставин введена доза не враховується, як щеплення за віком.