17.01.2019 — 13:45

На Хмельниччині триває будівництво амбулаторій

Незважаючи на зимову пору, тривають роботи з будівництва амбулаторій загальної практики сімейної медицини, що вже у 2019 року мають запрацювати на Хмельниччині в рамках реалізації програми Президента України “Доступна медицина”. Основна мета програми – забезпечення належного рівня надання сільському населенню медичних послуг на первинному рівні.

Із ходом будівництва однієї з 27 таких амбулаторій, що з’являться цьогоріч в області, ознайомився під час робочої поїздки до села Зяньківці голова Деражнянської райдержадміністрації Андрій Зелінський. Очільник району поспілкувався з підрядником, оглянув, які роботи уже проведено, поцікавився, що заплановано на найближчий час. Зокрема, на сьогодні вже завершено роботи над котлованом під фундамент, розпочинається встановлення блоків. Підрядник запевнив, що фундамент буде готовий уже найближчим часом.

На будівництво амбулаторії у с.Зяньківці з державного бюджету виділено 5,889 млн. грн.., ще 654, 3 тис. грн. додали з районного бюджету. Загальна сума фінансування – 6,5433 млн. грн.. Обслуговуватиме вона жителів Зяньковецької та  Божиковецької сільської ради та с. Підлісне (Новосілецької сільської ради). У новозведеній амбулаторії  лікар не лише зможе приймати своїх пацієнтів, адже типовим проектом передбачено і житлове приміщення, де він зможе мешкати.

Андрій Леонідович наголосив, що питання будівництва приміщення амбулаторії буде і надалі тримати на особистому контролі, адже воно є дуже важливим для місцевих мешканців.

“У селі є амбулаторія, але вона розташована в застарілому і непристосованому приміщенні. У нас велика кількість людей, що проживає у сільській місцевості, а багато років поспіль сільській медицині практично не приділялося уваги, а фінансування здійснювалося по залишковому принципу. В умовах реформування первинної ланки медицини час вимагає нових підходів до обслуговування, надання пацієнтам насправді якісних послуг, за новими стандартами, на достойному рівні, – відзначив голова адміністрації Андрій Зелінський. – Тому наше головне завдання сьогодні – наблизити медичну послугу до людей, які живуть у селах. Впевнений, що це один із тих проектів, реалізація якого означить початок нового етапу в житті громад.”

Також уже вирішено питання забезпечення лікаря Зяньковецької АЗПСМ службовим транспортом: на умовах співфінансування за кошти державного та районного бюджетів закуплено службовий автомобіль Renault “Duster”.

За матеріалами Деражнянської райдержадміністрації