21.01.2019 — 09:08

У 2018 році підприємства-експортери Хмельниччини для торгівлі з Європою отримали майже 4 тисячі сертифікатів EUR.1

Протягом 2018 року Хмельницькою митницею ДФС оформлено 3838 сертифікатів підприємствам-експортерам з перевезення товарів EUR.1 до країн Європейського Союзу. У порівнянні з попереднім періодом їх кількість зросла на 800 одиниць і засвідчила стабілізаціє зовнішньоекономічних зв‘язків із європейськими партнерами.

Загалом на Хмельниччині майже 100 підприємств-виробників активно використовують сертифікати EUR.1 для преференційної торгівлі з країнами ЄС. У переважній більшості за такими умовами з області експортуються сантехнічні вироби та дерев‘яні меблі для ванних кімнат, сталевий прокат, килими та полімерні вироби, а також продукція сільськогосподарського виробництва.

«Виданий митницею сертифікат EUR.1 є підставою для застосування знижених ставок мит в рамках Угоди з Євросоюзом про зону вільної торгівлі. Це лише один з елементів впровадження сучасних стандартів діяльності митниці, який позитивно позначається на зовнішньоекономічній діяльності представників бізнес-спільноти краю та налагодженні торгівельних зв‘язків із європейськими партнерами. Варто наголосити на створенні комфортних умов для митного оформлення товарів через систему «Єдине вікно», електронний митний сервіс, завдяки чому експортний потенціал області до Європи має сталу тенденцію до зростання», – підкреслив начальник Хмельницької митниці ДФС Іван Бережнюк.

Водночас Хмельницька митниця ДФС надала статус уповноваженого (схваленого) експортера шести підприємствам-виробникам, які експортують свою продукцію більше одного року та мають позитивну історію відносин з європейськими партнерами. Правом преференційного продажу власних товарів у країнах Європейського Союзу на сьогодні користуються ТОВ «Карат», ТОВ «Сансервіс», ТОВ «Сіріус Екстружен», ТОВ «УКР-ВОЛНАТ», ТДВ «Славутський цикорієсушильний завод» і ТОВ «Деражнянський молочний завод». Це дозволило їм самостійно декларувати походження товарів шляхом складання декларації інвойс під час експорту товарів до країн ЄС.

Митники нагадують, що статус уповноваженого (схваленого) експортера дає змогу під час експорту товарів до ЄС самостійно визначати країну походження без оформлення сертифіката EUR.1. Схваленим експортером може бути підприємство-експортер, юридична особа, зареєстрована в Україні, за винятком митного брокера, яка здійснює постійні відправлення товарів на умовах угод та має право самостійно оформлювати декларацію інвойс незалежно від вартості партії товару.