18.01.2019 — 19:08

Під час робочої наради обговорили актуальні питання роботи райдержадміністрацій та ОТГ

18 січня в облдержадміністрації під головування заступника голови облдержадміністрації Світлани Павлишиної відбулася робоча нарада за участю представників районних державних адміністрацій та ОТГ області. Тема наради актуальні питання реалізації реформ децентралізації, освіти, медицини, захисту прав дітей-сиріт, тощо.

На початку наради обговорили організаційні питання щодо відзначення в області Дня Соборності України, що заплановане на 22 січня. Святкові заходи відбуватимуться по усьому західному кордону Хмельниччини, оскільки саме по цій лінії проходила умовна межа між ЗУНР та УНР. Традиційно цього дня зустрічаються делегації сусідніх областей, символізуючи об’єднання українських земель в одну державу, що було проголошено у Києві Актом злуки УНР та ЗУНР. Цьогоріч виповнюється 100 років з того пам’ятного дня, коли Україна вперше постала на світовій арені як єдина держава.

Головні урочистості відбуватимуться на мосту через річку Збруч між селом Гуків, що на Чемеровеччині, та селищем Скала-Подільска Борщівського району Тернопільської області. Заплановано цілу низку заходів за участю делегацій з усіх куточків області, зокрема, на мосту з двох частин складуть 50-метровий прапор України, відбудеться урочиста хода та молебень біля Пам’ятного Хреста легендарному генерал-хорунжому УПА  Роману Шухевичу, урочисте підняття державного прапора, обмін подарунками між тернополянами та хмельничанами, танцювальний флеш-моб. Окрім того, діятиме ярмаркове містечко, де можна буде подивитися на витвори народних майстрів та придбати пам’ятні сувеніри. Також організатори планують встановити рекорд України за найбільшою кількістю державних прапорів, що зібрані в одному місці.

Саме про програму та  деталі запланованих заходів, а також приготування, які потрібно зробити учасникам з інших районів, розповіли учасникам наради Світлана Павлишина, начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Інна Михайлова, начальник управління культури, національностей, релігій та туризму Ірина Трунова.

Далі учасники наради перейшли до розгляду питання щодо забезпечення ефективного функціонування в області ЦНАПів та подальшої розбудови їх мережі задля забезпечення доступу мешканців навіть найвіддаленіших куточків області до їх послуг. Світлана Андріївна зауважила, що на нещодавній нараді у Мінрегіоні роботу ЦНАПів презентували з дещо іншого боку, ніж ми звикли її сприймати. Як свідчить досвід, ЦНАПи є також ефективним інструментом наповнення місцевих бюджетів. Так, бюджетам Хмельниччини минулого року їх діяльність принесла 87 млн. грн., що є одним із кращих показників в Україні.

Посадовець звернула увагу присутніх, особливо представників ОТГ, які не мають на своїй території ЦНАПів, на можливість залучення на реалізацію проектів створення нових чи модернізації існуючих ЦНАПів коштів Програми U-LEAD. Світлана Андріївна нагадала, що до 28 січня триває третя хвиля прийому заявок та наголосила, що усім необхідно активізувати роботу та подати свою власну заявку: “Навіть якщо у вас уже є ЦНАп, ви можете залучити кошти на оновлення програмного забезпечення, нову комп’ютерну техніку. Не забувайте також про можливість отримання фінансування на купівлю мобільного ЦНАПу. Ми маємо такий у Славуті, і він зарекомендував себе якнайкраще, адже дозволяє надавати послуги громадянам навіть у віддалених населених пунктах”.

Окрім того, посадовець поінформувала, що заявку до Програми U-LEAD можуть подати і представники майбутніх ОТГ, створення яких передбачено перспективним планом.

Детальніше діяльність ЦНАПів області та особливості порядку подання заявок охарактеризував заступник начальника Департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури ОДА Володимир Грабовський.

У продовження роботи про актуальні питання функціонування та реформування освітньої галузі присутнім розповів начальник Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олег Фасоля. Перш за все, Олег Іванович вкотре нагадав про необхідність створення оптимальної мережі закладів освіти. Посадовець наголосив, що усі розуміють, наскільки непопулярними є рішення про оптимізацію шкіл, але їх прийняття диктується не лише питанням фінансування, а й питанням забезпечення належної якості освіти, особливо для учнів середньої та старшої школи.

“Ми вже маємо дуже значний досвід у цьому процесі. І найголовніше, що має зробити влада – це не приймати рішення у кабінеті, а їхати на місця і спілкуватися з учнями і їх батьками, – зазначив Олег Фасоля.-  Повірте, жоден з тих учнів, які зараз почали навчатися в опорних школах, не хоче повертатися до старої школи, адже незважаючи на необхідність щодня добиратися в інше село чи райцентр, вони розуміють, що такі знання і можливості для самореалізації, які вони мають тут, ніколи не зможе забезпечити малокомплектна сільська школа.”

Посадовець наголосив, що саме діти та батьки за умови виваженого підходу та розумно проведеної роботи будуть союзниками влади  у питаннях оптимізації шкіл. Як показує практика, найбільший супротив відчувається саме не з їх боку, а з боку педагогів: “Школа існує не для того, щоб вчителі мали де працювати, а для того, щоб учні мали можливість здобути якісну освіту.”

Також Олег Фасоля поінформував про окремі питання впровадження інклюзивної освіти, роботи інклюзивно-ресурсних центрів, тощо. Також посадовець звернув увагу на необхідність звернути собливу увагу на питання протидії булінгу в закладах освіти. Він зазначив, що в суспільстві  боротьба з цим ганебним явищем розпочата на усіх рівнях. З метою надання фахової методичної та практичної допомоги Департамент освіти і науки запланував найближчим часом проведення низки спеціальних семінарів для педагогічних працівників.

Окрім зазначених питань, учасники наради обговорили також питання використання коштів субвенцій з державного бюджету за 2018 рік, будівництва амбулаторій ЗПСМ, нових етапів медичної реформи та особливостей роботи медичних закладів області у 2019 році та плани щодо забезпечення дітей-сиріт та осіб з їх числа житлом за кошти державного бюджету.