21.01.2019 — 22:00

На Хмельниччині підписано перші договори про наставництво

Питання соціалізації та забезпечення нормального життя для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування є дуже важливим для всієї держави і Хмельниччини зокрема. Наставництво стало однією із офіційних форм допомоги дітям в інтернатах, головної мета якої – подарувати кожній самотній українській дитині наставника. Відповідний закон Президент України підписав  5 жовтня 2016р.

У 2017 році  між Хмельницькою обласною державною адміністрацією,  Уповноваженим Президента України з прав дитини та громадською організацією «Одна надія» було підписано Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю стосовно впровадження наставництва для дітей з інтернатних закладів.

Після підписання Меморандуму в області також була розпочата відповідна робота із впровадження досвіду наставництва, пошуку та належної підготовки людей, що в майбутньому змогли б стати такою потрібною та важливою опорою для дітей, які позбавлені батьківського піклування.

І от перші результати цієї роботи маємо на Деражнянщині. Наявність на території району інтернатного закладу  робить наставництво як форму роботи з дитиною, яка виховується в такому закладі, особливо актуальним.

Протягом серпня 2017 – 2018 років районні спеціалісти впевнено йшли до поставленої мети. Вивчалася методологія наставництва, було визначено відповідального фахівця. Паралельно проводилася роз’яснювальна робота серед педагогічного колективу та вихованців Вовковинецької школи-інтернату, а також інформаційна кампанія серед населення.

Усі фахівці, які працюють над впровадженням в районі наставництва: і фахівець центру, і соціальний педагог школи-інтернату, пройшли спеціальне навчання, яке проводилося громадською організацією «Одна надія». Результатом цих спільних зусиль не забарився: було знайдено кандидатів у наставники. Після збору необхідного пакету документів, передбаченого законодавством, вони пройшли відповідну підготовку.

Обов’язковою умовою для підписання договору про наставництво є згода дитини та її батьків. Завдяки співпраці та злагоджені роботі Деражнянського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Вовковинецької школи-інтернату та наставників, 18 січня підписано два перших договори про наставництво над дитиною в області.

На шляху до цього зроблено чимало роботи. Проте, як кажуть учасники цього складного та відповідального соціального проекту, всі усвідомлюють, що попереду роботи ще більше. І запевняють: докладуть усіх зусиль, щоб найкращим чином забезпечити процес наставництва згідно чинного законодавства та тих рекомендацій та досвіду, який їм передали представники ГО«Одна Надія».

Довідково.

Наставництво є реальною, ефективною допомогою дітям з інтернатних закладів у соціалізації та адаптації до самостійного життя. Сьогодні понад 100000 дітей знаходяться в українських інституціях. З них лише 8% мають статус для всиновлення або опікунства – влаштування в сім’ю. Всі інші вихованці – батьківські діти, які не можуть бути всиновлені або влаштовані до сім’ї.

Саме тому наставництво актуальне для дітей, які потрапили в систему інтернатів, та не будуть виведені з неї довгий час. Завдяки державі та спонсорам незахищені діти мають продукти, одяг і дах над головою. Але у них немає того, що не купиш за гроші – близької людини, яка могла б навчити елементарним навичкам життя. Приготувати їжу, заощадити кошти, оформити документи, влаштуватися на роботу – це очевидні речі для нас і невідомі для дітей.

Упродовж 7 років 1358 людей в Україні стали наставниками і значимими друзями для дітей з інтернатів. Наставники допомагають дітям відчути себе особистістю, визначити інтереси та здібності, визначитися з професією, вибудовують моральні цінності, вчать робити вибір, вирішувати повсякденні проблеми та спілкуватися з людьми. Завдяки наставнику дитина отримує шанс на нову, щасливу долю.

Кожен наставник обов’язково проходить навчання і підписує Договір про наставництво, тому наставництво – це впорядковане професійне волонтерство.

За даними організації «Віg brothers big sisters» (USA) вихованці, які регулярно зустрічаються зі своїми наставниками, на 46% менше схильні до вживання наркотиків;на 27% менше схильні до зловживання алкоголем; на 55% більше здатні вступити до університету; на 78% більше схильні регулярно брати участь у волонтерській діяльності; на 90% більше зацікавлені в тому, щоб стати наставниками.

За інформацією Деражнянської райдержадміністрації