25.01.2019 — 19:05

Спеціалісти обласної спеціалізованої служби  цивільного захисту із захисту сільськогосподарських тварин і рослин тренувалися оперативно реагувати на надзвичайні ситуації

Відповідно до Плану основних заходів цивільного захисту області на 2019 рік, затвердженого розпорядженням голови облдержадміністрації, 25 січня під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Володимира Кальніченка відбулося спеціальне тренування обласної спеціалізованої служби  цивільного захисту із захисту сільськогосподарських тварин і рослин. Основна мета його – відпрацювати дії органів управління, сил та засобів обласної спеціалізованої служби із захисту сільськогосподарських тварин і рослин при виникненні надзвичайних ситуацій природного  характеру на території області (спалах африканської чуми свиней).

До тренування залучено керівний склад Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації, управління з питань цивільного захисту населення облдержадміністрації, ГУ «Держпродспоживслужби» в області, Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства, Хмельницького рибоохоронного патруля, керівників обласних спеціалізованих служб (комунально-технічної, інженерної, торгівлі і харчування, матеріального забезпечення, транспортного забезпечення, зв’язку і оповіщення, технічної), навчально-методичний центр цивільного захисту і безпеки життєдіяльності у області, керівників районних спеціалізованих служб цивільного захисту із захисту сільськогосподарських тварин і рослин.

Розпочинаючи захід,  Володимир Ілліч наголосив, що змодельована надзвичайна ситуація не є випадковою, адже на території області протягом 2016-2018 років африканська чума була зафіксована у 6-ти районах, де всього було знищено більше 30 тис. поголів’я свиней, а збитки склали понад 100 млн. гривень, без врахування затрат на ліквідацію. Крім цього, однією з основних цілей тренування є надання методичної допомоги місцевим службам, тому на тренування запрошені керівники районних спеціалізованих служб із захисту сільськогосподарських тварин і рослин.

Учасники тренувань відпрацювали порядок дій щодо приведення у готовність обласної спеціалізованої служби із захисту сільськогосподарських тварин і рослин при виникненні надзвичайної ситуації, організацію взаємодії органів управління служби, всіх рівнів, під час дій по подоланню наслідків надзвичайної ситуації, удосконалено навички керівного складу в прийнятті рішень на застосування сил і засобів служби.

Крім цього, розглянуто питання встановлення та обладнання карантинних постів, організацію виконання заходів в зонах захисту та спостереження, порядок взаємодії між органами виконавчої влади, місцевого самоврядування та підприємствами, порядок відшкодування збитків від надзвичайних ситуацій.

За інформацією управління з питань
цивільного захисту населення облдержадміністрації