12.05.2016 — 19:01

В’ячеслав Негода: Питання децентралізації – одне з ключових у програмі роботи уряду

12 травня під головуванням Першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслава Негоди відбулася всеукраїнська он-лайн нарада з питань створення агенцій регіонального розвитку та стану підготовки і розгляду проектних заявок об’єднаних територіальних громад, реалізація яких здійснюватиметься за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад.

У нараді взяли участь керівники департаментів Мінрегіону, представники облдержадміністрацій. Хмельниччину представляв т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Валерій Олійник, керівник Офісу реформ Сергій Яцковський, керівники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації.

Кальніченко 008

У вступному слові В’ячеслав Негода зазначив, що питання порядку денного наради є одними з ключових в програмі діяльності уряду на 2016 рік.

Директор Департаменту з питань регіонального розвитку міністерства Олена Кучеренко ознайомила присутніх із окремими аспектами застосування Типового положення про агенцію регіонального розвитку. Вона звернула увагу, що агенції мають стати центрами вирішення питань регіонального розвитку та сприяти ефективності проведення реформи децентралізації в Україні. Також Олена Василівна наголосила, що органи місцевої влади мають активізувати роботу по створенню агенцій регіонального розвитку з метою вирішення питання матеріально-технічної підтримки їх з боку міжнародних організацій.

Про вимоги до кадрового складу агенцій регіонального розвитку присутніх проінформував радник міністерства Анатолій Ткачук. Він акцентував увагу на тому, що членами наглядової ради установи повинні бути спеціалісти з високим рівнем суспільної довіри, не пов’язані з жодними політичними силами.

Також учасники наради обговорили питання розподілу коштів субвенцій з державного бюджету на підтримку об’єднаних територіальних громад. Перший заступник Міністра наголосив, що облдержадміністрації та обласні ради повинні максимально сприяти розвитку утворених ОТГ і забезпечити надання їм інформаційно-методичної допомоги по розробці проектних заявок на отримання субвенцій з держбюджету.

Далі були заслухані представники регіонів. Зокрема, досвідом створення агенцій регіонального розвитку та організації роботи по підготовці проектних заявок на отримання субвенцій поділилися посадовці із Дніпропетровської, Тернопільської, Івано-Франківської та інших областей.

Кальніченко 012

Серед них заслухали Валерія Олійника, т.в.о. заступника голови облдержадміністрації. Він поінформував учасників наради, що в Хмельницькій області утворено 24 об’єднані територіальні громади. У 22 з них, які об’єднали 213 населених пунктів, уже проведено вибори. Також Валерій Цезарович повідомив, що найближчим часом відбудеться засідання організаційних зборів по створенню Агенції регіонального розвитку за участю голови облдержадміністрації. Водночас, в області триває активна робота по підготовці ОТГ пакетів документів, що необхідні для отримання субвенцій.

Підсумовуючи обговорення, В’ячеслав Негода додав, що проведення реформи децентралізації, створення агенцій регіонального розвитку, підтримка розвитку об’єднаних територіальних громад– це головне завдання на сьогодні.