09.06.2016 — 16:22

Хмельниччина – серед лідерів із виплати зарплатних боргів

Про це сьогодні зазначив заступник голови обласної державної адміністрації Володимир Кальніченко на спільному засіданні обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення та тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Під час засідання, членами обласної робочої групи, розглянуто питання щодо підвищення та виплати заборгованості по заробітній платі працівникам окремих підприємств у Кам’янець-Подільському, Летичівському, Новоушицькому та Хмельницькому районах, містах Кам’янець-Подільський, Старокостянтинів та Хмельницький, а також дотримання законодавства про працю на окремих підприємств  Городоцького району та м. Хмельницького.

Заборгованість 005

«Загалом з початку року повністю виплачено борги із заробітної плати на 8 підприємствах області у сумі 3,4 млн. гривень. За сумою виплати зарплатних боргів область посіла 2 місце серед регіонів України, після Чернівецької області (3,8 млн. гривень)», -зазначив Володимир Кальніченко.

Так, станом на 01 травня 2016 року в області залишається заборгованість із заробітної плати перед працівниками 19 підприємств у сумі 4,3 млн. гривень. Зокрема, на:

– 8 економічно активних підприємствах борг склав 2,4 млн. грн.;

– 9 підприємствах-банкрутах – 1,7 млн. грн.;

– 2 економічно неактивних підприємствах – 171,5 тис. гривень.

У порівнянні до відповідного періоду минулого року заборгованість із заробітної плати зменшилась на 4,5 млн. гривень. В цілому по області графік погашення боргів із заробітної плати станом на 01 травня 2016 року виконано.

Не менш важливим в області залишається питання підвищення рівня заробітної плати.

Заборгованість 004

Середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника у квітні поточного року у порівнянні до квітня 2015 року зросла на 629 грн. або на 20% і склала 3733 грн., 76% заробітної плати по Україні (4895 гривень).

У квітні поточного року в області залишалися найменш оплачуваними працівники зайняті на підприємствах з тимчасового розміщування й організації харчування (1597 грн.), у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування (2436 грн.), заробітна плата яких становила відповідно лише 42,8% та 65,3% до середньообласного показника.