24.06.2016 — 17:25

Запобігання розповсюдженню туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДУ – один із пріоритетних напрямків у медицині Хмельниччини

24 червня в актовій залі Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації відбулося засідання обласної Коодинаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДУ.

Відкриваючи засідання, директор Департаменту охорони здоров’я Яків Цуглевич поінформував, що Міністерство охорони здоров’я України нині активно працює над тим, щоб уже найближчим часом було відновлене постачання у регіони життєво необхідних лікарських засобів, придбаних за державними програмами через міжнародні організації. Контроль за розподілом таких ліків буде проводитись комісійно, за участю фахівців на місцях, громадських організацій та засобів масової інформації.

DSCN5405На початку засідання присутні обговорили стан виконання одного з попередніх рішень обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу – «Про впровадження превентивних програм у практику роботи професійно-технічних та вищих навчальних закладів області I-II рівня акредитації та шкіл-інтернатів». Про це доповідала завідувач сектору здорового способу життя кафедри педагогіки та психології Хмельницького інституту післядипломної педагогічної освіти Ганна Поліщук. Вона наголосила, що найбільш поширеними серед превентивних форм і методів роботи є лекції, бесіди, усні журнали, диспути, дискусії, обговорення книжок та різних життєвих ситуацій, перегляди телепередач, фільмів, спектаклів, вечори й зустрічі з лікарями та представниками правоохоронних органів.

Упродовж 2016 року обласний інститут післядипломної педагогічної освіти проводив семінари-тренінги для вихователів, практичних психологів, соціальних педагогів навчальних закладів щодо впровадження програм розвитку життєвих навичок в практику роботи. Цими заходами охопили понад 50 осіб.

Президент обласної Асоціації сприяння вирішенню проблем наркоманії та ВІЛ/СНІДу «Вікторія» Лариса Висоцька поінформувала про роботу, що проводиться організацією по виявленню хворих на гепатит С та ВІЛ-інфекцію. За її словами громадяни, у яких виявлено при тестуванні швидкими тестами гепатит С, отримують пільгові бланки на здійснення верифікаційних досліджень у лабораторії «СИНЕВО» та перенаправляються до Хмельницької інфекційної лікарні. Особи, у яких виявлено ВІЛ-інфекцію та гепатит С – до обласного центру профілактики і боротьби зі СНІДом. Асоціація «Вікторія» уклала угоду про співпрацю з даними медичними установами.

DSCN5407

Лариса Улянівна констатувала, що станом на 1 червня 2016 року безоплатне лікування гепатиту С не проводиться, оскільки препарати для лікування цієї хвороби ще не надійшли до Хмельницької області, а кошти на препарати не були виділені з держбюджету. Проте хворі на гепатит С проходять консультації у лікарів-інфекціоністів Хмельницької інфекційної лікарні та центру СНІДу. Малозабезпечені хворі отримують кошти від Хмельницького управління соціального захисту населення на обстеження гепатиту С у лабораторіях м.Хмельницького.

Про застосування в області механізму соціального замовлення соціальних послуг, що надаються людям, які живуть з ВІЛ, громадськими організаціями розповіла керівник обласного відділення Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом, Сніжана Стрілець. Вона зазначила, що виконання соціального замовлення для ВІЛ-позитивних жінок та дітей, які опинилися у складних життєвих обставин, є обов’язковою складовою комплексної соціальної та психологічної допомоги. Консультації та рекомендації соціальних працівників і психолога сприяють встановленню довірливих стосунків, психологічній підтримці перед пологами, подоланню самостигматизації, тривоги, пов’язаної з розкриттям статусу. Ці заходи дають позитивний результат і значно покращують якість життя кожного клієнта, сприяють їх соціальній адаптації в суспільстві з ВІЛ-статусом.

Із проведенням санітарно-просвітницької роботи у лікувально-профілактичних закладах області присутніх ознайомила головний лікар Хмельницького обласного Центру здоров’я Людмила Небесна.

Хмельницький обласний Центр здоров’я забезпечує та координує санітарно-просвітницьку роботу з питань профілактики туберкульозу та ВІЛ/СНІДу у засобах масової інформації, шляхом участі у передачах на телебаченні, радіо, публікацій на веб-сайті Департаменту охорони здоров’я ОДА та у місцевій пресі.

Окрім того, у 2015 році та за оперативними даними у І півріччі 2016 року медичні працівники ЛПЗ області провели низку тематичних заходів щодо профілактики туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, а також пропаганди основ здорового способу життя.

Людмила Небесна додала, що фахівці Хмельницького обласного Центру здоров’я розробляють санітарно-просвітницьку літературу (пам’ятки, санбюлетені, методичні матеріали) зазначеної тематики, проводять консультації, заняття, беруть участь прес-конференціях та пропагандистських акціях.

За матеріалами Хмельницького обласного Центру здоров’я