11.07.2016 — 12:04

В Ізяславі відкрили пам’ятний знак 5-му полку уланів Заславських

SAM_7749

10 липня в Ізяславі було проведено урочисті заходи з нагоди відкриття пам’ятного знаку 5-му полку уланів Заславських.

Розпочались заходи у місцевому  костелі святого Йосипа Римо-Католицької Церкви Божественною Літургією, яку очолив єпископ-ординарій Кам’янець-Подільської дієцезії Римсько-Католицької Церкви в Україні Леон Дубравський у співслужінні духовенства.

Крім парафіян на службу Божу до костелу завітали Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Томаш Олейнічак, президент міста Остроленка (Мазовецьке воєводство, Польша) Януш Котовскі, делегація членів товариства симпатиків 5 полку уланів Заславських та харцерів з міста Остроленка, делегація волонтерів з числа учнівської молоді  міста Олешніца Дольношльонського воєводства, багаторічних учасників проекту «Могилу прадідів врятуй від забуття», Ізяславський міський голова Валентина Корнійчук, а також жителі та гості міста Ізяслав.

SAM_7496

Під час  служби єпископ Леон Дубравський звернувся до присутніх із архіпастирським словом, у якому зазначив, що 13 березня 2015 року у Базиліці Святого Петра в Римі під час покутного богослужіння Папа Франциск оголосив Надзвичайний Святий Рік Милосердя. Він висловив переконання, що вся Церква, яка дуже потребує милосердя, зможе знайти в цьому Ювілеї радість, щоб відкрити і вчинити плідним Боже милосердя, через яке ми всі покликані втішати кожну людину наших часів.

Після завершення Служби Божої президент міста Остроленка  Януш Котовскі звернувся до присутніх із словами подяки за можливість встановити на Ізяславщині пам’ятний знак 5 полку уланів Заславських.

SAM_7613

По завершенні Божественної літургії всі присутні вирушили святковою ходою до місця розташування пам’ятного знака 5-му полку уланів Заславських для проведення урочистої церемонії його відкриття та  освячення.

У ході урочистосте представник товариства симпатиків 5 полку уланів з міста Остроленка зачитав текст урочистого акту про фундацію пам’ятного знаку на честь 5 полку уланів Заславських в місті Ізяслав.

Сьогоднішній захід – це приклад усім, як поляки та українці можуть єднатися довкола минулого заради майбутнього. Це і крок в об’єднану Європу. Адже минуле може не лише роз’єднувати, але й об’єднувати. Лише об’єднавшись можна рухатись у майбутнє. Європейці давно не піднімають на знамена минулі конфлікти та образи, а шукають об’єднуючі моменти.

SAM_7616

Історична довідка:

5 полк уланів Заславських успадкував традиції 5 полку польської кавалерії. Під час листопадового повстання  Владислав Замойський за рахунок власних коштів  формує кавалерійський полк.   У вересні 1831 року,  у зв’язку із розгромом повстання, полк перетнув австрійський кордон, де він  і був розформований.

Восени 1917 року  в Бессарабії, на фронті Австро-Угорщини-Румунії відновлений  5 уланський полк був включений до складу польського корпусу. Після капітуляції Румунії та перспективи роззброєння польських військ, командувач  корпусу вирішив пройти через позиції австрійських і німецьких армій. Навесні 1918 року полк було в черговий раз розформовано.

Після закінчення Першої світової війни в листопаді 1918 року, підполковник Сохачевський,  звільнений з фортеці, за  наказом начальника Генерального штабу, приступає до створення 5 уланського полку в місті  в Мінськ Мазовецкий. Вже в січні 1919 року полк вирушає в складі групи оперативного управління Джона Ромера, щоб захистити Львів, атакований українськими військами. Протягом року він веде бої на території Української Волині.

Весною 1920 року 5 уланський полк  був призначений до групи Едварда Ридз-Ридз і прикриває стрілецьку дивізію в Житомирі. Радянська контратака змусила поляків відступити. 5 червня 1920 року більшовицькі війська проривають польський фронт.

5 липня була кавалерійська битва під містом Рівне. При відсутності боєприпасів, продовольства становище польських військ було критичним. Із великими зусиллями 5 уланському полку вдалося вислизнути із оточення більшовицьких військ.

У серпні 1920 року полку було поставлено завдання оборони Львова проти радянської армії. Позиції, які займали улан, атакували радянські кавалерійські  дивізії. Незважаючи на високі втрати, завдяки мужності і наполегливості польських уланів вдалося зупинили росіян.

У вересні 1920 року польські війська почали наступ на південному фронті,  метою якого був  остаточний розгром  більшовицьких військ у Східній Галичині. 23 вересня 1920 року 5 уланському полку було поставлено завдання ведення активних дій в районі Ізяслава, у результаті битви більшовицька дивізія була повністю знищена. У битві взяли участь 115 уланів. Вони взяли в полон 1106 полонених, захоплених під час втечі, кулемети і рухомий склад військових. Було знищено 103 більшовицьких вояків. Переможці отримали у битві незначні втрати: 1 офіцер загинув, отримали поранення 1 офіцер і кілька уланів.

5 уланський полк за  цю битву отримав назву “Заславських”.

Полк припинив існування 19 січня 1945 року.

SAM_7652

SAM_7665

SAM_7706

SAM_7721

SAM_7731

SAM_7740

SAM_7780