25.07.2016 — 12:50

ІІ Всеукраїнський велопробіг «Бачу! Можу! Допоможу!» пройде дорогами Хмельниччини

велопробігІІ Всеукраїнський велопробіг «Бачу! Можу! Допоможу!» – це 16-ти денний веломарафон на велосипедах тандемах, в якому візьмуть участь незрячі люди зі всієї України. Заїзд відбуватиметься з 06 по 22 серпня 2016 року за маршрутом Львів-Одеса. Команди велосипедистів (зрячий і незрячий) подолають понад 1000 км українських доріг.

Історія проекту.

Ідея проекту належить громадському активісту Миколі Пеху. Ще у дитячому віці Микола почав втратчати зір. Одного дня, під час їзди на велосипеді по стадіону, він вже не зміг відрізнити асфальт і траву. Саме тоді усвідомив, що зір втрачено повністю. Але хлопець не опустив рук. Під час навчання у старших класах виграв стипендію для участі у програмі обміну FLEX, що дала йому можливість навчатися рік у США. Закінчив факультет міжнародних відносин Франкового університету у Львові. Рік навчався на магістратурі в Лондоні. Опісля повернувся до рідного Львова і продовжив активну громадську діяльність в заснованій ним ГО «Інститут українських студій». На жаль, Миколи Пеха вже два роки немає з нами, але його ідея про Велопробіг за участю незрячих людей живе, і втілюється у життя.

Особливість проекту:

50% учасників велопробігу – люди з порушенням зору.

Основні цілі:

– змінити суспільну думку та зламати стереотипи щодо можливостей та потенціалу людей з порушенням зору, що сприятиме їхній інтеграції в українське суспільство;

– популяризувати здоровий спосіб життя, зокрема спорт та спортивний туризм серед українців;

– пропагувати велосипед як екологічний транспорт та сприяти трансформації ментальності українців від нейтральної до екодружньої.

Люди з порушенням зору щодня стикаються з численними труднощами, щодня змагаються за визнання своїх прав на гідне життя без дискримінації. Постійно доводять, що попри всі перешкоди, бар’єри та стереотипи, вони можуть досягти найвищих вершин і подолати сотні кілометрів на шляху до своєї мрії. На жаль, все ще багато незрячих людей виключені із активного життя суспільства, ізольовані у своїх домівках з ярликом “неповносправний” чи “інвалід”. Цей проект – це можливість показати суспільству, що порушення зору насправді не обмежує. Подорожі, цікава робота, активний відпочинок, заняття спортом, вечірки з друзями – це все невід’ємна частина життя кожного, й інвалідність цьому не перешкода.

Велопробіг “Бачу! Можу! Допоможу!” спрямований на сприяння соціальним перетворенням та інклюзії людей з порушенням зору. Довгострокова мета – сприяти змінам в мисленні українців. Українці мають визнати і прийняти як факт те, що незрячі люди мають такі ж потенціал і можливості, як і зрячі люди.

Досвід організаторів:

І Всеукраїнський велопробіг «Бачу! Можу! Допоможу!», успішно стартував 04 липня 2015 року і тривав 33 дні. Наші учасники подолали понад 3000 км на велосипедах-тандемах, проїхали через 10 областей Західної та Центральної України.

Контакти: ГО «Інститут українських студій» isee-ua.org , isee-ua(a)ius.lviv.ua
Тетяна Бойко, співкоординатор проекту, т. 0996041907

Маршрут велопробігу