28.07.2016 — 10:43

У Хмельницькому представили нову систему декларування майна осіб, уповноважених на виконання функцій держави і місцевого самоврядування

В рамках Спільної регіональної інформаційно-просвітницької кампанії Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) та Програми розвитку ООН (ПРООН) «Онлайн проти корупції» в облдержадміністрації відбулася презентація реформи системи декларування майна осіб, уповноважених на виконання функцій держави і місцевого самоврядування, що стартувала в Україні. Реформа системи декларування доходів є однією з умов надання Україні безвізового режиму з Європейським Союзом та фінансової допомоги МВФ.

1Участь в прес-конференції та тренінгу взяв т.в.о. заступника голови-керівника апарату облдержадміністрації Олег Кузмінчук. В залі були присутні представники райдержадміністрацій, структурних підрозділів облдержадміністрації, журналісти, представники громадських організацій.

Про переваги нової електронної системи та можливості, які вона надає, а також чому її запровадження сприятиме кардинальному очищенню української влади від корупції розповідали заступник директора департаменту контролю та перевірки декларацій, моніторингу способу життя – начальник першого відділу Національного агентства з питань запобігання корупції Тетяна Шкребко, експерти проекту ПРООН “Прозорість і доброчесність публічного сектору” Вікторія Козаченко та Роберт Сіверс.

9Нова система декларування для вищих посадових осіб впроваджується згідно із зобов’язаннями України перед МВФ. Також, згідно із Шостим звітом Європейської комісії щодо виконання Україною плану дій з візової лібералізації, керівництво України взяло зобов’язання забезпечити початок роботи Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) та одразу після цього – початок перевірки активів і конфліктів інтересів публічних службовців у сферах та на посадах, що найбільш вразливі для корупції.

3У травні 2014 р. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк і президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу підписали угоду про фінансування так званого контракту для України щодо розвитку держави. Один з пунктів виконання цієї угоди, а саме про рівень порядності держслужбовців, передбачає і виконання зобов’язання щодо обов’язкового впровадження ефективної системи перевірки декларацій активів, доходів та видатків державних службовців.

4 Єдиний державний реєстр декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування має офіційно запрацювати з 15-го серпня. Протягом 60 днів посадовці, які займають особливо відповідальне становище, зобов’язані подати свої декларації за 2015 рік онлайн. Окрім всіх високопосадовців держави, подання декларацій через нову систему стане обов’язковим для суддів, прокурорів, слідчих, державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування.

6

Основними принципами нової системи є відкритість, всебічність та відповідальність. Це перша он-лайн база декларацій державних службовців, що буде відкрита для всіх громадян і де декларації оприлюднюються автоматично. Одразу ж після подання декларації її публічна частина з’являється у відкритому доступі на сайті НАЗК – www.nazk.gov.ua. Вперше службовці будуть декларувати заощадження в готівці, коштовні речі, подарунки, незавершені об’єкти будівництва, нематеріальні активи тощо. За внесення у декларацію завідомо неправдивих відомостей передбачено не лише дисциплінарну та адміністративну відповідальність, а й кримінальну. Перевірку декларацій проводитиме Національне агентство з питань запобігання корупції, а не податкові органи, як це було раніше.

5Під час зустрічі експерти детально розповіли про те, яким чином здійснюватиметься електронне декларування, про нововведення, які передбачені під час подачі електронних декларацій, особливості роботи Реєстру та можливості персонального “кабінету”, а також показали, як саме виглядає ця система, адже на даний час вона вже працює в тестовому режимі. Будь-хто може випробувати її, зайшовши на сайт www.try.declaration.org.ua Веб-сайт дає можливість переглянути всі розділи, які необхідно буде заповнювати, спробувати створити власну декларацію. Всі дані, що були введені, під час запуску системи в роботу будуть видалені.

7Тетяна Шкребко наголосила, що впровадження Реєстру електронних декларацій має допомогти в успішному очищення державної служби, правоохоронних органів та судової гілки від корупціонерів. Громадські активісти, журналісти, та й просто небайдужі громадяни зможуть звірити відомості, задекларовані чиновниками, з інформацією у відкритих реєстрах, зокрема, реєстрах нерухомого майна, транспортних засобів, землі та інших. У разі виявлення невідповідності достатньо буде повідомити про це НАЗК, яке буде ініціювати проведення повної перевірки поданих декларацій.

Реформа системи декларування доходів та видатків державних службовців – це один із найважливіших кроків, що допомагатиме подолати явище корупції в нашій країні.