29.07.2016 — 15:09

Затверджено регіональну схему формування екологічної мережі Хмельницької області

28 липня рішенням обласної ради затверджено регіональну схему формування екологічної мережі Хмельницької області.

Екомережа – це єдина територіальна система, яка утворюється з метою поліпшення умов для формування та відновлення довкілля, підвищення природно-ресурсного потенціалу території України, збереження ландшафтного та біорізноманіття, місць оселення та виростання цінних видів тваринного й рослинного світу, генетичного фонду, шляхів міграції тварин через поєднання територій та об’єктів природно-заповідного фонду, а також інших територій, які мають особливу цінність для охорони навколишнього природного середовища і, відповідно до законів та міжнародних зобов’язань України, підлягають охороні.

Регіональна схема формування екомережі Хмельницької області створена на підставі результатів багаторічних досліджень біотичного й ландшафтного різноманіття області, які проводили різні дослідники.

Структурними елементами екомережі є: природні ядра, екокоридори, відновлювальні райони та буферні зони.

Екомережа Хмельниччини добре вписується у схеми національної і транснаціональної екомереж. По території області проходять три національні екокоридори: один широтний – Галицько-Слобожанський лісостеповий і два меридіальних – Бузький та Дністровський. Ієрархічну структуру мережі складають природні ядра та екокоридори національного, регіонального й місцевого рівнів. На території Хмельниччини виділено 15 природних ядер: 3 національного, 5 регіонального, 7 місцевого рівнів.

Базою для формування регіональної екомережі є мережа природно-заповідних територій та об`єктів Хмельницької області. Екокоридори виділені в межах річкових долин та лісових територій. Буферні зони визначені навколо ядер та екокоридорів, що є необхідною умовою їх захисту, забезпечення обміну генетичним матеріалом, збереження міграційних шляхів для рослин, тварин, грибів.

Статтею 15 Закону України «Про екологічну мережу» передбачено, що на основі регіональної схеми екомережі необхідно розробити місцеві схем формування екомережі районів та населених пунктів. Зведена схема формування екомережі України, регіональні та місцеві схеми формування екомережі є основою для розроблення усіх видів проектної документації при здійсненні землеустрою, розробці містобудівної документації, а також здійсненні господарської та іншої діяльності.

Особливістю екомережі, як специфічної форми охорони природи, є те, що до об’єктів природно-заповідного фонду належать, як правило, лише території природних ядер екомережі, усі решта територій далі можуть залишатися в їх господарському використанні у відповідності з призначенням і типом угідь.

Концепція екомережі пов’язує природоохоронну діяльність з функціонуванням різних секторів народного господарства (промислового, аграрного, лісогосподарського, туристичного тощо) і є основним елементом сталого розвитку. Формування регіональної екомережі сприятиме збалансуванню природокористування, підтриманню динамічної рівноваги між природними та антропогенними ландшафтами в регіоні, покращенню умов життя людини.

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації

Зображення збільшується по кліку

ekomerez_Xmelnyck2