29.07.2016 — 16:50

Відбулась координаційна нарада керівників правоохоронних органів щодо стану попередження і протидії злочинності

У п’ятницю, 29 липня, в прокуратурі Хмельницької області відбулась координаційна нарада керівників правоохоронних органів щодо стану попередження і протидії злочинності, за участі представників органів влади, місцевого самоврядування, прокурорсько-слідчих працівників, відповідних підрозділів усіх правоохоронних органів регіону.  Участь у нараді взяв голова обласної державної адміністрації Олександр Корнійчук.

13730787_1748897428688173_2346824202316515435_o

Звертаючись до присутніх, прокурор області Олег Синишин відзначив, що вжитими скоординованими заходами вдалося в цьому році дещо поліпшити криміногенну ситуацію на Хмельниччині.  Попри це, він звернув увагу на існуючі проблеми. Більше половини від усіх зареєстрованих правопорушень становлять злочини проти власності, з них кожен третій – крадіжка, кожен восьмий – шахрайство. Побільшало і розбійних нападів, особливо в світлу пору доби. А значна частина злочинів цієї категорії залишається нерозкритою.

Викликають стурбованість і наслідки порушень правил безпеки руху: у 23 ДТП загинуло майже півсотні людей. Однією з причин є стан алкогольного сп’яніння водія. Прокурор області нагадав про встановлену новим законом посилену відповідальність за керування транспортним засобом у стані сп’яніння.

Детальніше обговорено ті питання, які останнім часом набирають гостроти, а саме: законність використання надр. Адже регіон є основним постачальником карбонатної сировини для цукрової промисловості України, на території краю експлуатується 167 родовищ корисних копалин.

Також прокурор області назвав ще однією прямою дорогою до екологічної катастрофи бездумну вирубку лісів. Незважаючи на те, що наразі за вказаними фактами триває слідство у понад 30 кримінальних провадженнях, у більшості з них особи, які незаконно рубали дерева, досі не встановлені. Тому на нараді поставлено вимогу – невідкладно розробити алгоритм протидії та викриття цієї категорії злочинів.

13661994_1748897192021530_8366402992676413283_o

Недостатньою на сьогодні є й діяльність Подільського управління кіберполіції з попередження та протидії на території області кримінальним схемам у сферах платіжних систем, електронної комерції і господарської діяльності, інтелектуальної власності та інформаційної безпеки.

Прискіпливим був керівник прокуратури і до спецпідрозділів, уповноважених на реалізацію антикорупційного законодавства. Серед десятків притягнутих до відповідальності корупціонерів немає жодного держслужбовця, посадової особи вищого рангу. За півріччя не вдалось виявити злочини, вчинені організованими групами з корупційними зв’язками.

Крім того, пріоритетними залишаються розкриття кваліфікованих видів злочинів, притягнення винних до відповідальності, недопущення росту тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень, у тому числі вимагань, угонів, розбоїв.

Під час обговорення всіх цих проблемних питань учасники наради надали свої конструктивні пропозиції, які стали основою для прийняття комплексу додаткових узгоджених заходів для зміцнення законності та попередження злочинності на Хмельниччині.

За матеріалами Прес-служби прокуратури Хмельницької області