29.07.2016 — 15:18

Указом Президента збільшено площу парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення “Самчиківський парк”.

Хмельниччина – один найбільш мальовничих регіонів нашої країни. А ще на території області налічується чимало визначних пам’яток. Одна з них – це парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Самчиківський парк», розташований на території Старокостянтинівського району.

Парк-пам’ятку створено на початку XIX століття, де збереглася скромна, але дуже рідкісна в Україні споруда, так званий «сад в мурах», що призначався для вирощування теплолюбних й екзотичних рослин, в якому зростає 126 видів, форм та гібридів дерев, кущів та ліан, серед яких значний науковий інтерес становлять модрина польська, яка занесена до Червоної книги України, модрина Сукачова та японська, псевдотсуга Мензиса, сосна Веймутова та кедрова сибірська, ялиця біла, лапина крило плода, тріскун амурський, секурінега напівкущова та ряд інших порід дерев та кущів.

За ініціативи Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації було направлено лист до Міністерства екології та природних ресурсів України щодо зміни меж парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва «Самчиківський парк» з метою підготовки проекту указу Президента України щодо створення/зміни меж територій та об’єктів природно-заповідного фонду в областях. Адже, на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) від 2008 року та відповідно до топографічних зйомок площі в історичних межах Державного історико-культурного заповідника «Самчики» площу парку необхідно збільшити на 2,2 га за рахунок земель державної власності.

Відтак, Указом Президента України №312/2016  було збільшено площу парку на 2,2 га, до 18,8 га. У додатку до Указу пояснюється, що зміни відбулися після уточнення, згідно з топографічними зйомками площі в історичних межах Державного історико-культурного заповідника “Самчики”.

 2_w150

За матеріалами Департаменту екології та природних ресурсів  Хмельницької облдержадміністрації