19.08.2016 — 16:49

Аграрії Хмельниччини планують засіяти озимими культурами 320 тис. гектарів

18 серпня відбулася колегія Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації на тему «Про підсумки роботи агропромислового комплексу області за перше півріччя 2016 року» за участю начальників управлінь та відділів агропромислового розвитку райдержадміністрацій.

В ході даного заходу заступник директора Департаменту Вадим Конончук ознайомив членів колегії і начальників управлінь (відділів) агропромислового розвитку райдержадміністрацій з підсумками роботи сільськогосподарської галузі області за І півріччя 2016 року та поставив завдання щодо розвитку галузі до кінця поточного року.

20160818_131359

Зокрема він зазначив, що під урожай цього року посіяно   1 млн.149 тис. га сільськогосподарських культур, що на 21 тис. га більше минулорічних обсягів. В тому числі зернові культури займають 536 тис.га (+ 3 тис. га до 2015 р.), або 47% до загальної посівної площі, а технічні – 418,7 тис.га (+8,6 тис.га до 2015 р.) – 36% в структурі. Суттєво збільшено посівні площі озимих зернових культур (+31,4 тис.га до 2015 року), цукрових буряків (+11,8 тис. га), соняшника (+74 тис. га), кормових культур (+ 10 тис.га). Весь комплекс весняно-польових робіт проведено в оптимальні строки та на високому технологічному рівні.

З початку липня 2016 року у всіх районах розпочали комплекс збиральних робіт. Станом на 15 серпня жнива ранніх культур в основному завершено.   Обмолочено 356,7 тис. га, або 99,6 % площ ранніх зернових культур. Валовий збір зерна становить 1 млн. 923 тис. тонн при середній урожайності 53,7 ц/га. За рівнем урожайності Хмельниччина посідає друге місце в державі.

Наразі перед аграріями Хмельниччини стоїть важливе завдання – закласти фундамент урожаю наступного року – провести сівбу озимих зернових культур. За інформацією районних управлінь, під урожай 2017 року агроформуванням всіх форм власності необхідно посіяти 320 тис. га озимих культур, в тому числі 63 тис. га озимого ріпаку. На даний час проводиться підготовка до сівби озимини, зокрема придбання насіннєвого матеріалу, міндобрив, інших матеріально-технічних ресурсів, ремонт техніки.

Також учасників колегії ознайомила із станом використання коштів по програмі компенсації відсоткової ставки за залученими кредитами начальник відділу бухгалтерського обліку, звітності, фінансово-кредитного та господарського забезпечення Марина Бевзюк. У 2016 році по державній програмі фінансової підтримки заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів для Хмельницької області передбачено 16,4 млн.грн.. Станом на 18 серпня 2016 року 9,1 млн.грн. річного ліміту коштів розподілені між сільськогосподарськими підприємствами області. Умови виділення даної бюджетної підтримки визначені Постановою кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 року «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів».

Підбиваючи підсумки проведення колегії заступник директора Департаменту Вадим Конончук наголосив на необхідності вжити заходів щодо збільшення виробництва сільськогосподарської продукції, підвищення рівня заробітної плати.

За матеріалами Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації