29.08.2016 — 11:29

Валерій Олійник: Освіта є основою розвитку нації і держави, стратегічним ресурсом та запорукою майбутнього України

  26 серпня у приміщенні Хмельницького національного університету за участі заступника Міністра освіти і науки України Павла Хобзея, т.в.о.заступника голови облдержадміністрації Валерія Олійника, першого заступника голови обласної ради Неоніли Андрійчук відбулася обласна педагогічна конференція «Про підсумки розвитку освіти на Хмельниччині у 2015/2016 навчальному році та завдання на 2016/2017 навчальний рік».

DSC_0069На захід було запрошено близько 450 представників влади та освітянської спільноти, зокрема, заступників голів районних державних адміністрацій, заступників міських(міст обласного значення), селищних, сільських об’єднаних територіальних громад голів, які відповідають за освітянську галузь,  начальників відділів/управлінь освіти райдержадміністрацій та виконавчих комітетів міських (міст обласного значення), селищних, сільських об’єднаних територіальних громад рад; керівників районних/міських організацій освітянських профспілкових організацій; методистів методичних кабінетів/центрів, керівників та педагогічних працівників вищих, професійно-технічних, загальноосвітніх, дошкільних, позашкільних навчальних закладів,  а також представників батьківських та громадських організацій.

14100451_132023200580354_5403111413190437162_nПід час конференції Павло Хобзей,   заступник Міністра освіти і науки України, презентував усім присутнім проект «Нова школа. Простір освітніх можливостей» та охарактеризував нововведення щодо навчання у початковій школі.

DSC_0991Валерій Олійник, звертаючись до учасників заходу,   наголосив, що наразі перед освітянами постає надважливе завдання – забезпечити сучасну якісну освіту для успішності людини упродовж всього її життя.

«Нове освітнє законодавство орієнтується саме на цей запит сучасного суспільства. Необхідно знайти рішення, які допоможуть у найближчому майбутньому змінити систему освіти, зробивши її більш відкритою, доступною та якісною. Підвищення іміджу школи та професії учителя стають сьогодні першочерговим завданням, адже саме освіта є основою розвитку нації і держави, стратегічним ресурсом та запорукою майбутнього України. Саме освіта відтворює і нарощує інтелектуальний, духовний та економічний потенціал суспільства, » – зазначив посадовець.

DSC_0968Також він підкреслив, що найбільша відповідальність за якість освіти, за вміння постійно вдосконалювати навчально-виховний процес та створювати для кожної дитини такі умови, де вона могла б самореалізуватись як особистість, покладається саме на педагогів. Окремо Валерій Цезарович зупинився на питанні функціонування та фінансування закладів освіти області.

Олег Фасоля, директор Департаменту освіти і науки Хмельницької обласної державної адміністрації, знайомлячи освітян із підсумками розвитку освіти на Хмельниччині у 2015/2016 навчальному році та завданнями на 2016/2017 навчальний рік, зупинився на здобутках та проблемах в усіх напрямах роботи освітньої галузі, а саме дошкільній, загальній середній освіті (якість знань учнів, освіта дітей з особливими освітніми потребами, інформатизація загальноосвітніх навчальних закладів, забезпеченість підручниками, організація підвезення та харчування дітей), позашкільній, професійно-технічній та вищій освіті, а також особливостях громадсько-державної моделі управління освітою та децентралізації в освіті.

Учасники конференції також обговорили  ряд актуальних питань, які гостро стоять перед освітянами області, зокрема, про   стан початкової освіти на сучасному етапі, також ділилися досвідом про організацію роботи опорних навчальних закладів. Не оминули увагою і проблеми, що постають при  підготовці педагогів для роботи у сучасній реформованій школі, модернізації професійно-технічної освіти Хмельниччини, реалізації освітньої політики органами місцевого самоврядування.

За матеріалами Департаменту освіти і науки облдержадміністрації

DSC_0084