10.09.2021 — 08:52

Українсько-американська співпраця розпочнеться на Хмельницькій АЕС

Нарада оперативного штабу з будівництва енергоблоків під керівництвом очільника Енергоатома Петра Котіна відбулася на Хмельницькій АЕС. Петро Котін по завершенні візиту до США та підписанні низки меморандумів прибув на майданчик Хмельницької АЕС, де розповів деталі майбутнього довгострокового співробітництва з американськими компаніями для розвитку атомної енергетики України.

Разом з в.о. президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Хмельницьку АЕС відвідали головні спеціалісти Компанії з інвестицій, профільного департаменту Міненерго, відокремлених підрозділів «Науково-технічний центр», «Атомпроектінжиніринг», представники Київського та Харківського енергопроектних інститутів.

Меморандум із компанією Westinghouse передбачає будівництво п’яти енергоблоків. Виробником реакторного острова четвертого енергоблока ХАЕС стане ця компанія з проєктом AP1000. Проєкт реактора AP1000 вирізняється своїми пасивними системами безпеки, рекордно коротким строком перевантаження палива, а, отже, високою ефективністю, що сягає 90-92%. Крім того, такий потужний реактор займає невелику площу.

Петро Котін зазначив, що саме на Хмельницькій АЕС планують першочергово впровадити такий проєкт, а надалі поширити його на інші АЕС України. Крім того, планується будівництво двох атомних електростанцій на нових майданчиках. Для цього Компанією складено кадастр, при розробці якого розглядали енергоблоки PWR 1000 МВт покоління ІІІ+.

Перші кроки зі спорудження енергоблока №4 Хмельницької АЕС будуть окреслені вже найближчим часом під час наради з керівництвом Westinghouse з укладання так званої «дорожньої карти».

Під час наради оперативного штабу керівник Компанії ознайомив присутніх з особливостями майбутньої співпраці із компанією NuScale, що отримала від регулятора США ліцензію на експлуатацію АЕС, та володіє унікальними технологіями будівництва енергоблоків. Важливість співпраці з компанією NuScale полягає у розробці та реалізації проєктів малих модульних реакторів. Ця новітня технологія підтримується урядами багатьох країн, Україна у тому числі приєднується до світового процесу будівництва малих модульних реакторів.

Генеральний директор Хмельницької АЕС Андрій Козюра подякував керівництву Енергоатома за активну позицію з питань будівництва нових енергоблоків та зазначив: «Колектив ХАЕС і місцева громада чекають на відновлення будівництва даних об’єктів, оскільки це дасть суттєвий поштовх для розвитку нашого регіону і держави в цілому. У нас висококваліфікований персонал, і ми, безумовно, йдемо до того, аби розпочати ці завдання з новим подихом, тому готові до спільної масштабної роботи». Керівник ХАЕС повідомив, що найближчим часом буде створено робочу групу для опрацювання нового проєкту, що дозволить сформувати потужну експлуатаційну та ремонтну команду.

«Хочу, щоб Ви пригадали ті піднесені відчуття, з якими вводили в експлуатацію перший та другий енергоблоки Хмельницької АЕС», – з цими словами звернувся до спеціалістів ХАЕС Петро Котін. Очільник Енергоатома наголосив, що в українських спеціалістів великий досвід експлуатації атомних електростанцій. У час, коли світова спільнота відчуває нестачу кадрів, саме Україна готова ділитися досвідом і впроваджувати нові ядерні технології.