17.09.2021 — 10:22

Ще шість громад з Хмельниччини приєдналися до програми “Енергодім”

16 вересня ще шість громад з Хмельницької області підтримали початок реалізації проектів з комплексної енергомодернізації житла. Відповідні меморандуми про співпрацю в онлайн-форматі підписали керівник Фонду енергоефективності Єгор Фаренюк та представники Дунаєвецької, Ізяславської, Новодунаєвецької, Полонської, Чемеровецької та Шепетівської територіальних громад.

Раніше такі меморандуми вже підписали Хмельницька, Кам’янець-Подільська,  Красилівська,  Нетішинська, Старокостянтинівська та Городоцька міські ради, а також Славутська та Волочиська міські територіальні громади.

Станом на 10 вересня 2021 року у Шепетівській міській ТГ налічується 58 ОСББ, у Дунаєвецькій – 12, у Чемеровецькій – 2, у Ізяславській – 1. Зауважимо, що долучитися до програми можуть саме об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), адже вони є тією юридичною особою, яка реалізує права співвласників на володіння та користування спільним майном у будинку. Загалом, до Фонду енергоефективності станом на 10 вересня надійшло 15 заявок від ОСББ з Хмельницької області: 12 – з міста Хмельницького, та по 1 з міст Кам’янець-Подільський, Шепетівка та Старокостянтинів.

Заступник голови облдержадміністрації Сергій Ткачук наголосив, що енергоефективність – це не просто модний тренд, а необхідність, продиктована часом. За словами посадовця, комплексний підхід до вирішення проблем у будинку та пошук різних шляхів економії енергоресурсів дозволить відчутно знизити комунальні платежі для мешканців ОСББ та забезпечити ефективне використання ресурсів.

У ході онлайн зустрічі Єгор Фаренюк, виконувач обов’язків директора Фонду енергоефективності, презентував учасникам інформацію про можливості та переваги програми “Енергодім”.

“Переконані, що наше партнерство з громадами у напрямку підтримки проектів з енергоефективності будівель, у яких створені ОСББ, забезпечить кращий ефект у досягненні однієї з ключових цілей України – економії енергоресурсів, що найкращим чином вплине на комфорт проживання мешканців, які ініціюють енергоефективні практики”, – зазначив Єгор Фаренюк.

Зауважимо, що наразі у Хмельницькій області діє енергоефективна програма підтримки для ОСББ, ЖБК та фізичних осіб-власників будинків, за якою влада компенсує 10% тіла кредиту, наданого на впровадження енергоощадних заходів у будинку.

Довідково.

Програма «Енергодім» дає ОСББ та кожному співвласнику можливість відчути переваги комплексної енергомодернізації багатоквартирного будинку. В рамках її реалізації може бути виконано встановлення індивідуального теплового пункту, балансування гідравлічної системи будівлі та теплоізоляція трубопроводів в неопалювальних приміщеннях, комплекс робіт з теплоізоляції стін, даху та підвальних перекриттів, заміна дверей та вікон в місцях загального користування, тощо.

Завдяки участі у програмі можна отримати відшкодування до 60−70% витрат на роботи, матеріали та обладнання залежно від пакета заходів з енергоефективності; знизити енергоспоживання до 50%, а іноді і більше; поліпшити зовнішній вигляд та технічний стан будівлі. Це значно підвищує комфорт та умови проживання, зменшує рахунки за комунальні послуги, а ще дозволяє внести позитивний вклад в покращення екологічної ситуації в світі завдяки зменшенню викидів СО2.

Детальніше про програму “Енергодім” читайте за посиланням.