23.09.2021 — 10:57

Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області усі види допомог фінансуються у повному обсязі

«Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» забезпечуються гарантії працюючих громадян області щодо їх соціального захисту та здійснюються виплати матеріального забезпечення (зокрема, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, у тому числі в разі захворювання на COVID-19, вагітністю та пологами) застрахованим особам, а також окремі виплати потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України», – зазначає начальник управління Сергій Кіндзерський. – «Страховим захистом сьогодні забезпечені майже 300 тисяч застрахованих осіб області та 3,5 тисяч потерпілих на виробництві та членів їх родин. Допомоги фінансуються у повному обсязі, однак сьогодні наявні затримки у строках фінансування матеріального забезпечення, пов’язані із непокриттям потреби у видатках надходженнями на рахунок Фонду соціального страхування України».

За оперативною інформацією протягом січня-серпня поточного року відділеннями управління виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області прийнято від страхувальників та опрацьовано 23353 заяви-розрахунки для надання матеріального забезпечення та окремих видів страхових виплат згідно 82,1 тис. листків тимчасової непрацездатності.

Допомоги нараховано для 55,9 тис. працюючих подолян за 1,1 млн днів, проведених на лікарняних, на загальну суму 336,3 млн гривень.

Зокрема, нараховано допомоги:

–      по тимчасовій втраті працездатності – 249,5 млн грн ( у тому числі в разі ізоляції від COVID-19 – 2,8 млн грн);

–      у зв’язку із вагітністю та пологами – 80,8 млн грн;

–      на поховання – 0,8 млн грн;

–      по тимчасовій непрацездатності, яка настала внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання – 5,2 млн гривень.

Надходження частки від єдиного внеску є основним джерелом доходів Фонду соціального страхування України та складає бюджет Фонду.

Ця частка надходить на рахунок Фонду по мірі сплати єдиного внеску страхувальниками та одразу направляється на фінансування матеріального забезпечення та страхових виплат. Фонд соціального страхування України не тримає коштів на рахунку та направляє їх на виплати допомог щодня, аби якомога пришвидшити отримання коштів застрахованими особами.

Так, за підсумками серпня 2021 року на рахунок Фонду соціального страхування України надійшло 2,427 мільярда гривень частки ЄСВ. Проте, потреба у видатках на допомоги і страхові виплати за цей же період склала 4,69 млрд гривень із врахуванням заборгованості з фінансування лікарняних, декретних і допомог на поховання, що накопичилась на початок місяця.

Потреба у видатках на лікарняні, декретні, страхові виплати і медико-соціальні послуги перевищила надходження на 2,3 млрд гривень. Це пов’язано із суттєвим зростанням потреби у видатках через пандемію, а також падінням обсягів надходжень через системне зменшення упродовж декількох років відсотку частки ЄСВ, яка направляється до бюджету Фонду соціального страхування України. Загалом її було зменшено майже на 5% – до 9,5727%.