29.09.2021 — 16:10

На Хмельницькій АЕС відбулась нарада щодо будівництва комплексу з переробки радіоактивних відходів

29 вересня на Хмельницькій АЕС відбулася нарада щодо будівництва комплексу з переробки радіоактивних відходів (КПРВ) за участі замовника проєкту ВП «Атомпроектінжиніринг», генерального підрядника ТОВ «Атоммонтажсервіс», фахівців атомної станції.

На нараді розглянули питання щодо стану робіт з будівництва КПРВ, комплектації основного та допоміжного обладнання.

За словами т.в.о. заступника генерального директора з капітального будівництва ВП ХАЕС Юрія Черненка, зараз триває етап спорудження бетонного фундаменту, наразі, здійснюється його армування.

Розглядалися під час робочої наради також питання щодо своєчасного надання проєктної документації. Зокрема, йдеться і про авторський нагляд, який дозволить оперативно розв’язувати питання проєктування вже під час безпосереднього виконання робіт.

Будівництво і введення в експлуатацію КПРВ дозволить забезпечити переробку і доведення радіоактивних відходів (РАВ) до стану, придатного для тривалого зберігання відходів та відправку для захоронення на спеціалізованих підприємствах поводження з РАВ. Початок дослідної експлуатації КПРВ заплановано на 2023 р.

Забезпечення переробки технологічних РАВ АЕС у продукт, що придатний для транспортування і довгострокового безпечного зберігання або захоронення, демонструє суспільству спроможність атомників дотримуватись фундаментального принципу безпеки поводження з РАВ, і є необхідною умовою для стійкого та безпечного розвитку ядерноенергетичного комплексу України.