30.09.2021 — 09:13

Усиновлення – одна з кращих сімейних форм виховання для дитини

День усиновлення — свято України, яке щороку відзначається 30 вересня та збігається із днем християнського свята Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії. Це свято людяності, милосердя, великодушності, надзвичайно тепле свято для всієї української громади і, насамперед, для батьків і дітей, які стали однією родиною.

З цією метою службами у справах дітей райдержадміністрацій та виконавчих комітетів міських (міст обласного значення) рад проведено зустрічі з родинами, які виховують дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у тому числі усиновили (в межах чинного законодавства) та кандидатами в усиновлювачі, прийомні батьки, батьки-вихователі, які отримали позитивні висновки про доцільність створення родини.

Усі заходи з нагоди Дня усиновлення спрямовані на формування культури усиновлення, шанобливого ставлення до родин, які усиновили дитину, та пропаганду національного усиновлення, а також, які взяли у свою родину прийомну дитину.

Довідково:

Станом на 31.08.2021 р. на обліку служб у справах дітей області перебуває 1793 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, сімейними формами виховання охоплено 1578 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що становить 88,0 % від загальної кількості вищезазначеної категорії дітей.

Під опікою (піклуванням) виховується 1286 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що становить 71,7 % від загальної кількості вищезазначеної категорії дітей.

У прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу виховується 274 дітей, які перебувають на обліку.

Протягом 8 місяців 2021 року в області усиновлено 19 дітей, 17 – громадянами України, 2 – іноземцями.

Протягом зазначеного періоду створено 3 прийомних сім’ї (Кам’янець-Подільський р-н, Хмельницький район, м. Хмельницький), до яких влаштовано 4 статусних дітей, та створено 1 дитячий будинок сімейного типу (Кам’янець-Подільський р-н), до якого влаштовано 4 статусних дітей. У раніше створені прийомні сім’ї влаштовано 5 дітей (Хмельницький та Шепетівський райони) та дитячий будинок сімейного типу 2 дітей (Кам’янець-Подільський р-н). Загалом, протягом 8 місяців поточного року до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу влаштовано 15 дітей.

Станом на 17.08.2021 року в області функціонує 21 дитячий будинок сімейного типу, в яких виховуються 149 дітей-вихованців та осіб з числа статусних та 107 прийомних сімей, в них 200 прийомних дітей та осіб з числа статусних. Всього проживає в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу області 349 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа.

З метою виховання та утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за принципом родинності, сформовано банк потенційних усиновителів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків та батьків-вихователів, у якому станом 31.08.2021 року перебуває 25 сімей.