07.10.2021 — 13:00

Плужненський професійний аграрний ліцей візьме участь у грантовому проєкті “Трансфер знань про органічне землеробство та зміну клімату в сільському господарстві”

Сьогодні в ОДА відбулася прес-конференція щодо старту реалізації грантового проєкту “Трансфер знань про органічне землеробство та зміну клімату в сільському господарстві”. До обговорення долучилися заступник голова ОДА Володимир Юр’єв, голова правління Громадської організації «Мультикультурна Україна», керівник проєкту Мартін Ройтер, помічник аташе з питань освіти та культури Посольства США в Україні Вікторія Михайленко, проект-менеджер групи Ріттер Біо Агро Костянтин Січной, заступник голови обласної ради Валентин Соколюк, старший викладач кафедри грунтознавства, керівник проектного офісу університету Національного університету водного господарства та природокористування Алла Кучерова та інші запрошені.

Висловлюючи слова вітання учасникам заходу, Володимир Юр’єв зазначив: “Нам надзвичайно приємно, що ми маємо можливість отримати доступ до новітньої інформації та нові знання щодо сучасної технології в аграрному напрямку, а саме в органічному виробництві. Переконаний, що такий досвід допоможе представникам аграрного сектору наблизити їх діяльність до світових стандартів”. Посадовець запевнив, що на сьогодні є повне розуміння обласної адміністрації і підтримка цього проєкту, та висловив сподівання, що цей перший пілотний проєкт буде успішним і в подальшому продовжиться і з іншими закладами.

Зазначимо, що грантовий проєкт “Трансфер знань про органічне землеробство та зміну клімату в сільському господарстві” реалізовано в рамках академічних та освітніх програм уряду США в сфері державної дипломатії Громадською організацією “Мультикультурна Україна” в 2021-2022 роках. Ключовим завданням проєкту є передача новітніх знань від Університету Меріленду (США) закладам аграрної професійно-технічної освіти України, а основним партнером проєкту з української сторони виступає Плужненський професійний аграрний ліцей, напрацювання в якому слугуватимуть базою для створення сучасних центрів аграрних компетенцій.

Як розповів голова правління Громадської організації «Мультикультурна Україна», керівник проєкту Мартін Ройтер проект зосереджений на передачі знань про органічне землеробство, зміну клімату та сільське господарство. Він також допоможе у розбудові потенціалу для професійно-технічних навчальних закладів та майбутніх студентів в Україні. В рамках проєкту викладачі та учні проходитимуть навчання та практичні завдання на господарствах та в лабораторіях рослинництва.

“Плужненський професійний аграрний ліцей – це наш перший проєкт співпраці з Україною. Тому ми раді поділитися і втілити його в Україні. Сподіваємося, що цей проєкт стане першим пунктом тривалої співпраці та партнерства”, – сказав Мартін Ройтер.

В рамках проєкту для викладачів та учнів буде розроблено навчальні матеріали на різні практичні теми з органічного землеробства, його зв’язок із кліматичними змінами, передові підходи в екологізації сільського господарства, що їх досліджують та впроваджують американські освітяни. За допомогою науковців Національного університету водного господарства та природокористування (НУВГП) учбові агрономічні дисципліни ліцею буде доповнено темами з органічного сільського господарства, екологічної та водної проблематики сільського господарства.

Крім того, активну участь у реалізації проєкту візьме бізнес-група Ріттер Біо Агро, на господарствах якої понад 7 років застосовуються лише органічні методи вирощування культур. Зокрема, в ліцеї планується підготувати демо ділянку з вирощування органічних плодоовочевих культур та лікарських рослин. До процесу також долучаться провідні національні та іноземні компанії – постачальники насіння, техніки і біологічних засобів. Учні, студенти, викладачі ліцею та університету (НУВГП) спільно проходитимуть польову практику на господарствах групи Ріттер Біо Агро та в лабораторії рослинництва партнера проекту. Комунікаційну підтримку надаватимуть Плужненська територіальна громада та Агенція регіонального розвитку Хмельницької області.

В подальшому напрацювання проєкту будуть представлені в Міністерстві освіти та науки України з метою внесення змін в підготовку професійних кадрів та спеціалістів для аграрного сектору країни.