19.10.2021 — 15:54

За підсумками ІІІ кварталів поточного року потреба у видатках за лікарняними зросла на 62,1%

Одним із основних завдань Фонду соціального страхування України та його робочих органів відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-ХІV є фінансування витрат, пов’язаних з наданням матеріального забезпечення, страхових виплат та соціальних послуг застрахованим особам та потерпілим від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.

«За підсумками ІІІ кварталів поточного року потреба у видатках за лікарняними зросла на 62,1%», – зазначає начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області Сергій Кіндзерський. – «Попри збільшення стандартних строків фінансування матеріального забезпечення, яке пов’язано із перевищеннями потреби у видатках над доходами Фонду соціального страхування України через пандемію, усі види допомог надаються управлінням у повному обсязі. Акцентую увагу, що дата фінансування управлінням допомоги по тимчасовій втраті працездатності прямо залежить від дати подання заяви-розрахунку роботодавцем як у випадку паперових, так і для е-лікарняних».

За 9 місяців 2021 року відділеннями управління виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області прийнято та опрацьовано заяв-розрахунків на фінансування лікарняних з тимчасової втрати працездатності на суму 271,7 млн гривень – що на 62,1%, або понад 100 млн грн більше, ніж за відповідний період 2020 року.

Упродовж трьох кварталів цього року лікарняні на оплату подали на 17 тис. осіб більше – 56,2 тис. працюючих подолян проти 39,2 тис. у минулому році.

Зросла також тривалість лікарняних і загальна кількість днів, прийнятих відділеннями управління на оплату. За підсумками дев’яти місяців допомогу по тимчасовій непрацездатності призначено за 842,6 тис. днів – на 36,2%, або 224 тис. днів більше, ніж у 2020-му.

Загалом по країні у січні-вересні поточного року Фонд соціального страхування України прийняв на фінансування лікарняні з тимчасової втрати працездатності на суму понад 10,9 мільярда гривень – це на 56,1%, або 3,9 млрд грн більше, ніж за той же період попереднього року.

Кошти для надання матеріального забезпечення і страхових виплат направляються Фондом соціального страхування України кожного дня, по мірі надходжень частки від ЄСВ. Аби працівники могли слідкувати за станом фінансування онлайн, щоденно у телеграм-каналі Фонду соціального страхування України https://t.me/socialfund оновлюється інформація про суми і напрями виплат за тегом #фінансування_оперативно. Після проведення фінансування проходить декілька днів банківських операцій, доки кошти надійдуть на рахунок роботодавця. Ця інформація оновлюється за тегом #фінансування_страхувальників у розрізі регіонів.