26.10.2021 — 14:49

Стан та перспективи розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області обговорили на колегії ОДА

Основні показники та перспективи розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області проаналізували сьогодні в облдержадміністрації  під час розширеного засідання колегії. Провів засідання перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін. До участі в обговоренні долучилися заступник голови ОДА Володимир Білик, голова обласної ради Віолета Лабазюк, голови РДА, очільники територіальних громад, керівники окремих територіальних підрозділів ЦОВВ.

Доповів із зазначеного питання начальник відділу агропромислового виробництва управління розвитку агропромислового комплексу та земельних відносин ОДА Андрій Лакуста.

Основні тези доповіді:

➡ Індекс обсягу виробництва сільськогосподарської продукції по всіх категоріях господарств за січень-серпень 2021 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року становив 108,6%, у тому числі по галузях рослинництва – 113,6%, тваринництва – 97,1 відсотка. Зменшення індексу обсягу продукції тваринництва зумовлено зниженням виробництва яєць у сільськогосподарських підприємствах області на 35,5% через зростання собівартості внаслідок здорожчання зернових культур та комбікормів, а також у зв’язку із зменшенням виробничих потужностей Гуменецькою птахофабрикою (скорочення зовнішніх ринків збуту через пандемію Covid-19).

➡ Посівні площі сільськогосподарських культур збільшилися на 8 тис. га і становили 1,205 млн гектара. Зросли посіви високорентабельних експортоорієнтованих культур: ріпаку – на 13,7%, кукурудзи на зерно – на 11,5 відсотка. На 28,2% та 14,6% збільшено посівні площі під цукровим буряком та гречкою. Посівні площі картоплі й овочевих культур зменшилися на 7,6%, сьогодні вони зосереджені в господарствах населення.

➡ Станом на 11 жовтня агроформування області обмолотили 321 тис. га зернових культур. Валовий збір ранніх зернових та зернобобових культур становив 1,9 млн тонн при середній урожайності 60,1 центнера з гектара, що є першим показником у державі.

➡ Зібрано: кукурудзи на зерно – 17,3 тис. тонн при урожайності 96,1 ц/га із площі 1,8 тис. га, соняшника – 146 тис. тонн – 34 ц/га із площі 43 тис. га; сої 153 тис. тонн – 34,6 ц/га із площі 44,2 тис. га, цукрових буряків 333 тис. тонн – 457 ц/га із 7,5 тис. гектара.

➡ Завершено збирання картоплі, урожай якої на 13% вище минулорічного та становив 1,4 тис. тонн.

➡ Посіяно 125,7 тис. га озимих зернових культур, що становить 55% до наміченого. Крім того, на площі 72,2 тис. га завершено сівбу озимого ріпаку.
➡  У порівнянні з аналогічним періодом року по всіх категоріях господарств поголів’я ВРХ залишилося на попередньому рівні та становило 231,9 тис. голів, з них 123,7 тис. корів, поголів’я свиней, овець і кіз, відповідно, збільшилося на 11,9% (356,9 тис. гол.) та 25,5% (41,4 тис. гол.). Водночас, поголів’я птиці зменшилося на 2,2% та становило 6,9 млн голів. Як наслідок, зменшення обсягу виробництва яєць відбулося на 35,5 відсотка. Виробництво молока становило 452,2 тис. тонн, що на 2,8 тис. тонн більше показника минулого року, м’яса (реалізація на забій сільськогосподарських тварин у живій масі) збільшилося на 5,3% і становило 55,2 тис. тонн.

➡ Чверть обсягу виробленої промислової продукції області в економіці області займає харчова та переробна промисловість. Індекс виробництва промислової продукції у виробництві харчових продуктів за січень-серпень 2021 року становив 83,2 відсотка. Основними причинами зниження є втрата підприємствами харчової та переробної промисловості ринків збуту, зростання собівартості продукції та зменшення платоспроможності населення.

➡ Для стабілізації та нарощення обсягу виробництва продукції агропромислового комплексу в області триває реалізація 25 найбільших інвестиційних проєктів. Фермерським господарством “Колос” Шепетівського району та ТОВ “Ситний двір” Кам’янець-Подільського введено в дію приміщення пташника плановою потужністю, відповідно, 100 та 250 тис. голів. У Шепетівському районі введено в дію дві черги вівцеферм.

➡ Активно створюються та розвиваються сімейні фермерські господарства. На звітну дату здійснює діяльність 35 СФГ, 24 з яких молочного напряму. Також створено сільськогосподарський кооператив “Чотирбоки” у Шепетівському районі із розведення аквакультури. Загалом для надання послуг особистим селянським господарствам в області здійснюють діяльність 12 сільськогосподарських кооперативів.

➡ У першому півріччі поточного року підприємствами аграрного сектору освоєно 753,9 млн грн капітальних інвестицій або 17,6% від загальнообласного обсягу. У Хмельницькому районі здійснюється реалізація проєкту регіонального розвитку “Продукція з сільського двору до міської оселі: система доставки сільськогосподарської продукції у межах Хмельницького регіону”, згідно з бюджетною програмою “Підтримка регіональної політики України”.

➡ Реалізовуються програми державної та обласної фінансової підтримки агропромислового комплексу. Передбачається дотація за приріст поголів’я корів; на часткове відшкодування вартості закуплених племінних тварин, бджіл, сперми та ембріонів; спеціальна бюджетна дотація за наявні бджолосім’ї для фізичних та юридичних осіб; фермерським господарствам за утримання корів усіх напрямів продуктивності; на часткове відшкодування вартості будівництва/реконструкції об’єктів (тваринницьких ферм та комплексів); часткову компенсацію вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва; відшкодування відсотків за користування кредитами.

➡ З обласного бюджету передбачено виділення 4,3 млн грн на часткову компенсацію вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання (включаючи приватний сектор). На 13 серпня 2021 року комісією з питань надання часткової компенсації вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання погоджено 115 пакетів документів фізичних осіб, поданих на часткове відшкодування вартості закуплених доїльних апаратів та 4 пакети документів сімейних фермерських господарств, поданих на часткове відшкодування вартості закупленої сільськогосподарської техніки та обладнання. Також прийнято 57 пакетів документів від фізичних осіб на часткове відшкодування вартості закуплених доїльних апаратів.

➡ У поточному році середньооблікова чисельність штатних працівників у сільському господарстві становила 17,1 тис. осіб, нарахований фонд заробітної плати цих працівників за січень-серпень – 1,6 млрд грн, середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника – 11594,0 грн., що на 20,5% більше минулорічного показника.

Підсумовуючи обговорення, Сергій Тюрін відзначив, що агропромисловий комплекс на Хмельниччині традиційно є потужною галуззю, але дуже важливою є подальша всебічна підтримка, особливо малого та середнього фермерства. Саме тому, за словами посадовця, робота структурних підрозділів ОДА та адміністрації в цілому має бути спрямована на стовідсоткове відпрацювання державних програм підтримки АПК, а також на пошук та залучення інвесторів, які готові вкладати кошти в сільськогосподарське виробництво. Особливу увагу Сергій Тюрін звернув на важливість донесення інформації про можливість отримання коштів за державними чи місцевими програмами до фермерів області, аби вони могли в повній мірі ними скористатися.